Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 18:04
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Φρένο στο πτωτικό σερί – Στήριγμα από τα επιχειρηματικά deals

ΧΑ: Φρένο στο πτωτικό σερί – Στήριγμα από τα επιχειρηματικά deals

Φρένο στο πτωτικό σερί των πέντε ημερών πέτυχε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παίρνοντας στήριγμα από τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τα εταιρικά αποτελέσματα που έδωσαν τελικά ώθηση στο ταμπλό. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,64% αγγίζοντας τις 1.084 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 118,34 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62%, με ώθηση από τη μετοχή της Jumbo, η οποία δείχνοντας υψηλές επιδόσεις από το πρωί έκλεισε στα 21,6 ευρώ με άλμα 2,96%. Η εταιρεία ενέκρινε χθες την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής 1,155 ευρώ (μικτό), ενώ επίσης προέβη σε προβλέψεις για αύξηση των πωλήσεων κατά 15% και προανήγγειλε μείωση των τιμών κατά 10%. Με άνοδο 2,38% στα 8,1 ευρώ έκλεισε και η ΔΕΗ, καθώς ανακοίνωσε το πρωί ότι έκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της Enel Ρουμανίας έναντι περίπου 1,26 δισ. ευρώ. 

Απεναντίας, στο στόχαστρο βρέθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ, κλείνοντας με απώλειες 0,5%, αφότου ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις με Wade Adams και Δ. Κούτρα κατέρρευσαν, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,33%, δείχνοντας ότι έχει χάσει τη δυναμική των περασμένων ημερών. Ώθηση στον δείκτη όμως έδωσε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,16% στα 2,08 ευρώ.

Στάση αναμονής στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, σχεδόν αμετάβλητα παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, αλλά και προσπαθώντας να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ. Έπειτα από τη δεύτερη κατάθεση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, χθες ενώπιον του Κογκρέσου η εικόνα στην Ευρώπη είναι ελαφρώς βελτιωμένη. Υπενθυμίζεται πως ο Πάουελ προσπάθησε να μαζέψει τις ανησυχίες σε ό,τι αφορά το τελικό ύψος των επιτοκίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ειδικότερα, περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης στις ευρωαγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος παρουσιάζοντας οριακές απώλειες. Ο Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,15% και ο CAC του Παρισιού επίσης είναι κοντά στο μηδέν με ελάχιστη άνοδο. Ο FTSE του Λονδίνου υποχωρεί κατά 0,56%. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Jumbo: Έρχονται μειώσεις τιμών 10% το 2023 – Η επέκταση στο Ισραήλ

ΔΕΗ: Έκλεισε το deal με την Enel για τη Ρουμανία – Στα 1,26 δισ. ευρώ το τίμημα

Ελλάκτωρ: Τέλος στις διαπραγματεύσεις με Wade Adams Και Δ. Κούτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News