Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στις ΗΠΑ

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή και χωρίς κατεύθυνση κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ προκάλεσαν ανησυχίες ότι η επιθετική αυτή ρητορική του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, θα επαληθευτεί. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπάθησαν να «χωνέψουν» την υποβάθμιση των στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1% αφού άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, βρίσκοντας πιθανότατα στήριγμα στις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ ότι η Fed δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων στη συνεδρίαση αυτού του μηνός. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος πρώτων υλών και τεχνολογίας, ενώ το real estate επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των πιέσεων ρευστοποίησης. 

«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ρευστοποιήσεις έφθασαν σε υπερβολικό επίπεδο», ανέφερε η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Interactive Investor. 

Oι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Φεβρουάριο, ενώ τα ανοίγματα των θέσεων εργασίας μειώθηκαν λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο, στοιχεία που δείχνουν ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας συνεχίζεται. 

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία της Ευρωζώνης, τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι δεν κατάφερε να κρατήσει την ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο, παραμένοντας στα στασιμότητα και αποφεύγοντας οριακά την ύφεση. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο Ιγνάσιο Βίτο επέκρινε τους συναδέλφους του για τις πρόσφατα επιθετικές δηλώσεις τους και συνέστησε πιο συνετή προσέγγιση. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,45%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,1%, ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία έκλεισε με μικρές απώλειες 0,2%. O DAX βρήκε στήριγμα στη μεγάλη άνοδο 7,6% της Continental από τη στιγμή που η γαλλική εταιρεία ελαστικών προέβλεψε καλύτερα περιθώρια κέρδους για φέτος. Επίσης, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο. 

Σχετικά καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,58%, όπως και ισπανικός IBEX 35 που ενισχύθηκε κατά 0,54%.

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News