Business & Finance Τετάρτη 8/03/2023, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Πέμπτη ημέρα απωλειών με τον Γενικό Δείκτη στις 1.076 μονάδες 

ΧΑ: Πέμπτη ημέρα απωλειών με τον Γενικό Δείκτη στις 1.076 μονάδες 

Με απώλειες έκλεισε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις κυρίως στις τραπεζικές μετοχές που απέτρεψαν την ανοδική αντίδραση.  

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.076,36 μονάδες με απώλειες 0,22%. Ο τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 121 εκατ. Ευρώ. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,28% στις 2.623,13 μονάδες, ενώ με οριακή πτώση -0,03% έκλεισε ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης στις 1.567,16 μονάδες. 

Για άλλη μια συνεδρίαση οι τράπεζες είχαν ισχυρές απώλειες με τον τραπεζικό δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 837,73 μονάδες με πτώση 2,72%. Η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 4,04%, και ακολούθησαν οι Alpha Bank και Πειραιώς με πτώση 3,11 και 3,05% αντίστοιχα. Η Eurobank υποχώρησε κατά 1,22%. 

Στις μη τραπεζικές μετοχές του ταμπλό, πτώση 2,42% είχε η Ελλάκτωρ, και απώλειες μεγαλύτερες του 1% είχαν οι ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Quest, Lamda, ΕΛΧΑ, και ΕΥΔΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Βιοχάλκο, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, Jumbo και ΔΕΗ κατέγραψαν άλμα 4,9% και 4,38% αντίστοιχα. Άνοδο άνω του 1% είχαν οι Mytilineos και Motor Oil, ενώ με ήπια άνοδο έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Autohellas, Aegean, Coca Cola και ΟΛΠ.

Με σημερινή της έκθεση, η Jefferies χαρακτήρισε αναμενόμενη την διόρθωση στο χρηματιστήριο, όμως τόνισε ότι το επενδυτικό case δεν έχει αλλάξει. Ο οίκος δηλώνει bullish για το ΧΑ, προβλέποντας ότι το «μπουμ» στο ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι ισχυρό σε όλη τη διάρκεια του 2023.

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη

Μικτά είναι τα πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Πάουελ χθες αναλύοντας τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και τις πρόσφατες κινήσεις της Τράπεζας έδειξε σαφέστατη διάθεση για περαιτέρω και μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, εκπλήσσοντας τις διεθνείς αγορές.

Θετικά βέβαια φαίνεται να επέδρασαν στους δείκτες τα στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν στάσιμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2022, προκαλώντας ελπίδες ότι ενδέχεται να αποφευχθεί έστω και οριακά μία ύφεση στο μπλοκ.

Τώρα, ενώ ο Πάουελ συνεχίζει την κατάθεσή του στην αρμόδια οικονομική επιτροπή, οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση. Περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος. Ο Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει άνοδο 0,42%, ενώ ο Cac του Παρισιού παρουσιάζει πτώση της τάξης του 0,16%. Ο FTSE του Λονδίνου κινείται ανοδικά με κέρδη 019%.

Σε αναζήτηση προσήμου η Wall Street

Αμετάβλητοι είναι οι βασικοί δείκτες στη Wall Street λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να επεξεργαστούν μία σειρά από εξελίξεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς και τις αμερικανικές αγορές, καθώς καταθέτοντας ενώπιον του αμερικανικού κογκρέσου δήλωσε σαφέστατη πρόθεση για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Ο Πάουελ, εκπλήσσοντας τις αγορές με την στροφή στη στάση του, δικαιολόγησε μεταξύ άλλων τη στάση του λέγοντας για άλλη μία φορά πως η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι πολύ «σφιχτή».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε αναζήτηση προσήμου η Wall Street – Πάουελ και εργασιακά πιέζουν την αγορά

Το αναπτυξιακό «μπουμ» της Ελλάδας θα συνεχιστεί – Θετική για το ΧΑ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News