Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έχασε τα φετινά κέρδη ο Dow – «Ξύπνησε» ο φόβος των επιτοκίων

Wall Street: Έχασε τα φετινά κέρδη ο Dow – «Ξύπνησε» ο φόβος των επιτοκίων

Έντονες ρευστοποιήσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος «άφησε ανοικτή την πόρτα» για περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις και για πιο υψηλό τερματικό επιτόκιο. Και η προοπτική μίας μεγαλύτερης επιτοκιακής αύξησης στη συνεδρίαση του Μαρτίου δεν αρέσει καθόλου στην Wall Street. 

Ο Dow Jones έχασε 574,98 μονάδες ή 1,72% της αξίας του, κλείνοντας στις 32.856,46 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,53% τερματίζοντας στις 3.986,37 μονάδες, χαμηλότερα από το φράγμα των 4.000 μονάδων. Ο Nasdaq υποχώρησε 1,25% στις 11.530,33 μονάδες.

Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές από το άλμα του κόστους δανεισμού στο αμερικανικό διετές κρατικό ομόλογο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, στο 5%. 

Με το σημερινό sell off, ο Dow εισήλθε σε αρνητικό έδαφος για το 2023 χάνοντας όλα τα κέρδη του και καταγράφοντας απώλειες 0,9%. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq εξακολουθούν να παρουσιάζουν στο έτος κέρδη 3,8% και 10,2% αντίστοιχα. 

«Tα τελευταία οικονομικά στοιχεία ήταν ισχυρότερα απ΄ό,τι αναμενόταν, γεγονός που σημαίνει ότι το καταληκτικό επιτόκιο πιθανόν να είναι υψηλότερο απ΄ό,τι είχε μέχρι τώρα προεξοφλήσει η αγορά. Εάν το σύνολο των στοιχείων δείξουν ότι χρειάζεται μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, είμαστε έτοιμο να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων», είπε ο Πάουελ στην κατάθεσή του στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων του αμερικανιικού Κογκρέσου. 

Τα σχόλιά του δείχνουν ότι η Fed μπορεί να εξετάσει μία μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Μαρτίου αντί των 25 μονάδων βάσης. Σηματοδοτούν επίσης μία πιθανή επιστροφή στις επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, ανάλογα βεβαίως με τη δυναμική των επικείμενων οικονομικών στατιστικών, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. 

«Όλο αυτό το σκηνικό δεν προκαλεί έκπληξη, απλά αποτελεί μία υπενθύμιση για τις αγορές μετά το εντυπωσιακό ράλι. Η πρώτη προτεραιότητα της Fed είναι να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Οι συναλλασσόμενοι έχουν αρχίσει να προεξοφλούν έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το χειρότερο σενάριο για τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να οδηγήσει σε ένα ανοδικό σπιράλ των τιμών», αναφέρει ο αναλυτής Κάλι Κοξ της eToro US. 

τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που καθοδήγησαν την πτώση καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Η Wells Fargo υποχώρησε 4,7%, η Bank of America, η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase κατέγραψαν απώλειες 3% εκάστη. Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης από την τεχνολογίας βούλιαξαν με τις Apple, Alphabet και Microsoft να υποχωρούν τουλάχιστον 1% εκάστη. 

Στον αντίποδα ο αεροπορικός κλάδος που αντιστάθηκε στο αρνητικό κλίμα από τη στιγμή που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή με σκοπό να μπλοκάρει την εξαγορά της Spirit Airlines από την JetBlue. Η εξέλιξη αυτή απομάκρυνε μέρος των ανησυχιών κάποιων επενδυτών ότι ο νέος όμιλος που θα δημιουργείτο από τη συγχώνευση θα περιόριζε τον ανταγωνισμό. 

Μετά τις δηλώσεις Πάουελ, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου που ανακοινώνονται την Παρασκευή. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι αυξήθηκαν κατά 225.000 τον προηγούμενο μήνα. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Οι δηλώσεις Πάουελ είναι η μία πλευρά – Η αλήθεια βρίσκεται στα δεδομένα

Ομόλογα: Στα ύψη ξανά οι αποδόσεις των κοντινών μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στην χειρότερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 15μέρου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News