Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί τριών εβδομάδων – Με κέρδη η εβδομάδα

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί τριών εβδομάδων – Με κέρδη η εβδομάδα

Mε άνοδο έκλεισε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις πήραν μια μικρή ανάσα από το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 387,40 μονάδες ή 1,17%, κλείνοντας σιτς 33.390,97 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,61% στις 4.045,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,97% για να κλείσει στις 11.689,01 μονάδες. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4%. Συναλασσόμενοι βλέπουν το 4% ως το σημείο – «κλειδί» για το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο πτωτικών πιέσεων στις μετοχές. Αυτή την εβδομάδα, όταν η απόδοση ξεπερνούσε το 4%, οι μετοχές υπαναχωρούσαν. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επηρεάζει και τα επιτόκια των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και των δανείων για αγορά αυτοκινήτου, συνεπώς ο αντίκτυπος από την άνοδο του κόστους δανεισμού θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία.

«Η χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ ευαίσθητη στις ομολογιακές αποδόσεις αυτή τη στιγμή και αναζητά μία ανάσα σε αυτή την ανοδική κίνηση των αποδόσεων. Υπάρχει μία νευρική προσμονή στις ανακοινώσεις των στατιστικών στοιχείων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό μετά τις ανοδικές εκπλήξεις που είχαμε τον προηγούμενο μήνα. Η αγορά δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί σε κάποια κατεύθυνση έως ότου τα στοιχεία δεν επιστρέψουν στην προηγούμενη καθοδική πορεία τους», αναέρει ο στρατηγικός αναλυτής Yung-Yu Ma της BMO Wealth Managemen. 

Kαι οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,75%, τερματίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,9%, στην πρώτη ανοδική εβδομάδα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων, ενώ και ο Nasdaq ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 2,04%. 

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε μετά τις δηλώσεις του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα, ο οποίος θεωρεί ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να διατηρήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις της στις 25 μονάδες βάσης αντί στις 50 μβ που έχουν ζητήσει ορισμένοι αξιωματούχοι. 

Ωστόσο, ο αξιωματούχος Κρίστοφερ Γουόλερ της Fed υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο, κάνοντας λόγο για ένα πιο υψηλό τερματικό επιτόκιο εάν τα νούμερα για τον πληθωρισμό δεν δείξουν αποθέρμανση. Αναφέρθηκε στα στοιχεία για την απασχόληση του Ιανουαρίου που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 517.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως και τα τελευταία στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή και ατομικών καταναλωτικών δαπανών. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News