Business & Finance Παρασκευή 3/03/2023, 16:03
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κρίση στα cryptos – Σταμάτησε το ράλι

Νέα κρίση στα cryptos – Σταμάτησε το ράλι

Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της τράπεζας Silvergate, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα των κρυπτονομισμάτων, έχουν γεννηθεί τις τελευταίες ημέρες, πυροδοτώντας sell-off στην αγορά των cryptos.

Μία σειρά από πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων – μεταξύ αυτών η Coinbase, η Galaxy Digital, η Circle, η Paxos και η Bitstamp – ανέστειλαν τις πληρωμές μέσω της αμερικανικής Silvergate, καθώς μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως δεν θα αναρτήσει εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας την ετήσια οικονομική της έκθεση και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι λειτουργική για ένα έτος.

Οι καταθέσεις στην Silvergate είχαν συρρικνωθεί αιφνιδίως πέρυσι, μετά την κατάρρευση του άλλοτε κραταιού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, που ήταν βασικός της πελάτης. Στο διάστημα έκτοτε προέκυψε ζήτημα ρευστότητας.

Σήμερα, έγινε γνωστό πως η Digital Asset Capital Management, fund manager κρυπτονομισμάτων, απευθύνθηκε σε ελβετικές τράπεζες, προκειμένου να καλύψει «τρύπα» 400 εκατ. δολαρίων, που δημιουργήθηκε από το δίκτυο πληρωμών της Silvergate. Η Digital Asset Capital Management χρησιμοποιούσε το δίκτυο της Silvergate για πληρωμές από και προς την πλατφόρμα της Coinbase. Η τελευταία εντάσσεται μεταξύ των εταιρειών που ανέστειλαν χθες τις πληρωμές.

Ως αποτέλεσμα της αναστάτωσης, η μετοχή της Silvergate, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έκλεισε χθες με απώλειες άνω του 57%. Παράλληλα τεράστια αναστάτωση προκλήθηκε και στην αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία από την αρχή του έτους έκανε σημαντικές προσπάθειες ανάκτησης των περσινών απωλειών.

Σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap, η αποτίμηση της αγοράς έχει συρρικνωθεί κατά 3,49% το τελευταίο εικοσιτετράωρο, φτάνοντας το 1.03 τρισ. δολάρια. Μετά την ανακοίνωση της αναστολής πληρωμών, το Bitcoin έκανε κάθετη βουτιά, με την αξία του αυτή τη στιγμή να υποχωρεί κατά 4,43% στα 22.336 δολάρια. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το Ether, το οποίο λίγο πριν τις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,2% στα 1.566 δολάρια. Αντίστοιχα, το Binance Coin υποχωρεί κατά 3,65%, το Cardano κατά 4,27%, το Solana κατά 3,74% και το Avalanche κατά 4,59%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tim Berners-Lee: Επικίνδυνα τα κρυπτονομίσματα, λέει ο πατέρας του διαδικτύου

Visa και Mastercard «παγώνουν» τις συμφωνίες για κρυπτονομίσματα

Στο blockchain και ψηφιακά εκδίδουν πλέον τα επενδυτικά ομόλογα οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News