Business & Finance Πέμπτη 2/03/2023, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό

άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, με στήριγμα τον κλάδο ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών, όμως τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι οι δομικές τιμές καταναλωτή παραμένουν επίμονα υψηλές δημιουργούν ανησυχίες για περισσότερες μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 αντέστρεψε τις αρχικές του απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,5%.

Οι μετοχές ενέργειας ενισχύθηκαν 1,4% με στήριγμα τις σταθερές τιμές πετρελαίου εν μέσω ενδείξεων για αύξηση της ζήτησης από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Κίνα, που είναι κορυφαίος εισαγωγός πετρελαίου. 

Επίσης, η απότομη υποχώρηση της στερλίνας στήριξε το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος ενισχύθηκε 0,4%. Οι μετοχές καταναλωτικών αγαθών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως Diageo και Unilever, ενισχύθηκαν 1% εκάστη, ενώ ο δείκτης τροφίμων και ποτών σημείωσε άνοδο 1,8%. 

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,15%, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,69%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,37%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,30%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,05%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο 8,5% τον Φεβρουάριο από το 8,6% του Ιανουαρίου, όμως πρόκειται για νούμερο υψηλότερο από το 8,2% που είχαν προβλέψει αναλυτές του Reuters. 

«Ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει περισσότερες επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, που σημαίνει περαιτέρω κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος στην Ευρώπη», αναφέρει αναλυτής της HYCM. 

H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η μέχρι τώρα αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή δεν είναι σταθερή και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για κάποιο ακόμη διάστημα. 

Οι ιρλανδικές μετοχές καθοδήγησαν τα κέρδη με άνοδο 2,1% από τη στιγμή που η CRH ενισχύθηκε 7,9% στην ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων. 

 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News