Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 18:00
ΑΓΟΡΕΣ

Με ισχυρή δυναμική μπήκε στον Μάρτιο το ΧΑ

Με ισχυρή δυναμική μπήκε στον Μάρτιο το ΧΑ

Σε υψηλό τουλάχιστον οκτώ ετών ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ατονία που καταγράφηκε στην αρχή της συνεδρίασης έδωσε τη θέση της σε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Έχοντας ολοκληρώσει τον πέμπτο μήνα ανόδου τον Φεβρουάριο, ο γενικός δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών προσπέρασε και το φράγμα των 1.130 μονάδων και εκτινάχθηκε στις 1,133 με άνοδο 0,34%. Ο τζίρος κινήθηκε επίσης σε υψηλά επίπεδα των 129,5 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη ήταν διάχυτα κατά μήκος του ταμπλό, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη 0,68% και τον τραπεζικό δείκτη να κατοχυρώνει έπειτα από διακυμάνσεις ενδοσυνεδριακά, άνοδο 0,34%. Κέρδη 1,62% παρουσίασαν και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, ώθηση στον Large Cap έδωσε σήμερα ο ΟΠΑΠ, με άλμα 3,41% στα 15,18 ευρώ και η Motor Oil με +2,47% στα 25,7 ευρώ. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 2,41%. Από την άλλη πλευρά στον τραπεζικό τομέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 2,19% έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, με την αξία της μετοχής να ανέρχεται στα 5,41 ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank το Χρηματιστήριο της Αθήνας εμφανίζει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές τόσο για τον Φεβρουάριο οσο και από τις αρχές του 2023. Έπειτα από την άνοδο κατά 10,1% τον Ιανουάριο και κατά 10,4% τον Φεβρουάριο, το ΧΑ δίνει κέρδη 21,5% μέχρι στιγμής για το 2023.

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση στις ευρωαγορές κινήθηκε κατά κύριο λόγο με κέρδη, το κλίμα άλλαξε αιφνιδίως μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού στο 9,3% τον Φεβρουάριο. Περίπου μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση της τάξης του 0,44%. Ο Dax της Φρανκφούρτης καταγράφει οριακή πτώση, όπως αντίστοιχα και ο CAC του Παρισιού. Αντιθέτως, κέρδη 0,80% περίπου σημειώνει αυτή την ώρα ο FTSE του Λονδίνου.

Ράλι στις αποδόσεις του ευρώ

Στο μεταξύ, η αγορά των ευρωομολόγων συνεχίζει το ράλι των τελευταίων έξι εβδομάδων, καθώς τα στοιχεία του πληθωρισμού σε Γερμανία, αλλά και σε Γαλλία και Ισπανία που δημοσιεύθηκαν χθες, ενέτειναν τους φόβους για αδυναμία ανάσχεσης των πληθωριστικών πιέσεων και περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ.

Αυτή την ώρα τα γερμανικά διετή, τα οποία θεωρούνται ευμετάβλητα στις επιτοκιακές μεταβολές, ενισχύονται στο 3,196%, ενώ το γερμανικό 10ετές αγγίζει το 2,719% σε υψηλό τουλάχιστον 12 ετών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Bank: Το Χρηματιστήριο της Αθήνας πρώτο σε αποδόσεις στον κόσμο

Ομόλογα: Εποχές 2011 στις αποδόσεις του ευρώ

Wall Street: Με το αριστερό μπήκε ο Μάρτιος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News