Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 15:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Εποχές 2011 στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Εποχές 2011 στις αποδόσεις του ευρώ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, ενέτειναν τις πιέσεις στην αγορά.

Τα ευρωομόλογα επιδίδονται σε ράλι εδώ και περίπου έξι εβδομάδες, ενώ οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά την αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού τον Φεβουάριο σε Γαλλία και Ισπανία. Οι traders ποντάρουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να θέσει τις τιμές υπό έλεγχο, ενδεχομένως σε βάρος της ανάπτυξης του μπλοκ.

Τα στοιχεία για τη Γερμανία, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 8,5% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, από 8,3% τον Ιανουαρίου. Στη Βαυαρία παρέμεινε σταθερός στο 8,8% και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη αυξήθηκε στο 8,7% από 8,3% .

Η απόδοση των διετών γερμανικών, τα οποία θεωρούνται πιο ευαίσθητα στις επιτοκιακές αλλαγές, εκτινάχθηκε έως και το 3,215% σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Αυτή τη στιγμή έχει υποχωρήσει ελαφρώς στο +3,178%.

Αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς άγγιξε έως και το 2,717% σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδο του Ιανουαρίου του 2011. Αυτή τη στιγμή υποχωρεί ελαφρώς, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,687%.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει πως η τράπεζα παρακολουθεί την αύξηση των μισθών «πολύ, πολύ στενά», καθώς δέχονται πιέσεις από την αύξηση των τιμών. Η ίδια έχει επιβεβαιώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή επιπλέον μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ «αυτό που θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα».

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για πληθωρισμό-ρεκόρ 7,2% τον Φεβρουάριο στη Γαλλία, και πληθωρισμό 6,1% στην Ισπανία, οι traders προεξοφλούν περαιτέρω αυξήσεις, με το κόστος χρήματος στην Ευρωζώνη να φτάνει έως και στο 4% για πρώτη φορά στην ιστορία του ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Αναπάντεχη αύξηση πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία – Αλλάζει το σκηνικό για τα επιτόκια

Τα παγκόσμια ομόλογα πρόκειται να σβήσουν τα κέρδη του 2023;

Moody’s: Κρατικές χρεοκοπίες-ρεκόρ το 2022 και αυξημένοι κίνδυνοι για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News