Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: H χειρότερη εβδομάδα του 2023 με φόντο τον πληθωρισμό

Wall Street: H χειρότερη εβδομάδα του 2023 με φόντο τον πληθωρισμό

Απότομη πτώση σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ολοκληρώνοντας την χειρότερη εβδομάδα του 2023, από τη στιγμή που ο δείκτης για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες που παρακολουθεί στενά η Fed παρουσίασε μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο για το μήνα Ιανουάριο. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 336,99 μονάδες ή 1% κλείνοντας στις 32.816,92 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1% στις 3.970,04 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,7% στις 11.394,94 μονάδες. Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Dow είχε υποχωρήσει 510 μονάδες ή 1,54%. 

Σε εβδομαδιαία βάση, και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια του 2023. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,7%, παρουσιάζοντας την χειρότερη εβδομάδα από τις 9 Δεκεμβρίου. Ο Dow καταγράφει απώλειες 3% οδεύοντας στην τέταρτη διαδοχική καθοδική εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 3,3% στην δεύτερη εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο στη διάρκεια των τελευταίων τριών. 

Η μετοχή της Boeing κατέγραψε απώλειες άνω του 4% από τη στιγμή που η εταιρεία διέκοψε προσωρινά την παράδοση του 787 Dreamliner λόγω τεχνικού προβλήματος. Κατά 2,2% και 0,9% αντίστοιχα υποχώρησαν και οι μετοχές των Microsoft και Home Depot. 

Ο δομικός δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed για την πορεία του πληθωρισμού, ενισχύθηκε 0,6% τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση και 4,7% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Τα νέα στοιχεία τροφοδοτούν το σενάριο ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής της B.Riley, Άρτ Χόγκαν, δεν πιστεύει ότι η αγορά θα παραμείνει σε καθοδική πορεία. 

«Η αγορά ήταν ιδιαίτερα νευρική αυτή την εβδομάδα, επομένως τα όποια απογοητευτικά στοιχεία ήταν αναμενόμενο να ασκήσουν υπερβολικά μεγάλο αντίκτυπο. Συνεπώς, η αγορά μπορεί να δοκιμάσει τα πρόσφατα χαμηλά της, όμως δεν πιστεύω ότι θα οδηγηθεί σε νέα χαμηλά. Απλά θεωρώ την όλη κατάσταση περισσότερο ως μία ακόμη επιβεβαίωση ότι η Fed πιθανότατα να αυξήσει τα επιτόκια στο 5% και 5,25%», αναφέρει ο Χόγκαν. 

«Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι το σκηνικό αυτό είναι αρκετό για να υποστηρίξει κάποιος ότι το ράλι του 2023 έχει τελειώσει. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει τώρα έχει να κάνει με τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική», προσέθεσε ο αναλυτής. 

 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Societe Generale: Κλείνει τα long στα ελληνικά ομόλογα – «Ραντεβού» τον Απρίλιο

Ομόλογα: Επιστροφή αποδόσεων σε υψηλά 10ετίας – Ανησυχεί η άνοδος του πληθωρισμού

Καμπανάκι ΟΟΣΑ σε κεντρικές τράπεζες: Εμμένουν τα προβλήματα του πληθωρισμού

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News