Business & Finance Τετάρτη 22/02/2023, 12:45
ΑΓΟΡΕΣ

Γ. Σαραβέλος (Deutsche Bank): Γιατί η Ελλάδα είναι ελκυστική για επενδύσεις

Γ. Σαραβέλος (Deutsche Bank): Γιατί η Ελλάδα είναι ελκυστική για επενδύσεις

Μπορεί τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους να μετέτρεψαν την Ελλάδα σε «παρία» των αγορών τα προηγούμενα χρόνια, όμως καθώς η προσοχή των επενδυτών τώρα στρέφεται στα χρέη του ιδιωτικού τομέα, η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και άρα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Όπως εξήγησε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Γιώργος Σαραβέλος στην γερμανική εφημερίδα FAZ, το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν στεγαστικό δάνειο είναι μικρό, κάτι που καθιστά την Ελλάδα ελκυστική σε αυτή την περίοδο της αύξησης των επιτοκίων. 

«Στην Αθήνα, οι τιμές των κατοικιών είναι κατά 40% πάνω σε σχέση με την προ-κορωνοϊού περίοδο, η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία και στο Μιλάνο επικρατεί η ίδια εικόνα», είπε ο Γ. Σαραβέλος, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Πώς είναι δυνατόν η Ιταλία να έχει επιβιώσει από τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της Ευρώπης, τις ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι σε λιγότερο από έναν χρόνο;», διερωτάται ο αναλυτής. Και δίνει ο ίδιος την απάντηση: «H Ιταλία και η Ελλάδα έχουν τo χαμηλότερο χρέος του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών».

Λόγω των ανωτέρω, παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, αυτές οι χώρες είναι οι πλέον κατάλληλες για την προσέλκυση επενδύσεων, εκτιμά ο αναλυτής: «Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν λιγότερο το κρατικό χρέος και περισσότερο το χρέος των ιδιωτικών νοικοκυριών. Αυτή είναι η βασική μεταβλητή σε αυτόν τον κύκλο. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα είχε μεν το υψηλότερο δημόσιο χρέος, σημείωσε όμως ταυτοχρόνως και την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ε.Ε.»

«Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική (μέσω της διαδοχικής αύξησης των επιτοκίων), έχει επί του παρόντος μονάχα ασθενή αντίκτυπο σε αυτές τις χώρες», διότι, όπως εξηγεί ο Σαραβέλος, «με απλά λόγια, πολύ λίγοι Ιταλοί και Έλληνες έχουν στεγαστικό δάνειο και, εάν έχουν, σπάνια πρόκειται για δάνειο με κυμαινόμενο και συνεπώς αυξανόμενο πλέον επιτόκιο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Η Ελλάδα θα κάνει ξανά την έκπληξη – Ανάπτυξη 3% φέτος

S&P Global Ratings: Πιθανή η επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 – Δεν προκαλεί ανησυχία το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

DBRS: Θετικό σήμα για την ελληνική αξιολόγηση – Τι λέει για τις εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News