Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 23:31
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Σε απότομη διόρθωση

Wall Street: Σε απότομη διόρθωση

Απότομη πτωτική διόρθωση επεφύλασσε η έναρξη του Νέου Έτους για τη Wall Street, καθώς υποχώρησε η τάση ανάληψης ρίσκου εν μέσω ανησυχιών για τις αυριανές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια και της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Ενώ ο Dow Jones άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης μαζί με τον S&P 500 παρασύρθηκε σε πτώση από τις απώλειες άνω του 4% της μετοχής της Boeing από τη στιγμή που η Bernstein υποβάθμισε την επενδυτική της αξιολόγηση σε «underperform», επικαλούμενη τις ανησυχίες για την ρευστότητά της. 

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street άγγιξαν χαμηλά δύο εβδομάδων, ανακόπτοντας τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά τους που πυροδοτήθηκαν από τα άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και τα εμβόλια. Τώρα, το μέλλον της ατζέντας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του φορολογικού κώδικα, της ενίσχυσης των μέτρων στήριξης και της αύξησης των δαπανών για υποδομές, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της επαναληπτικής ψηφοφορίας στη Τζόρτζια, η οποία θα κρίνει εάν οι Δημοκρατικοί θα εξασφαλίσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήταν φυσικό να υπάρξει έντονη μεταβλητότητα με το σχετικό δείκτη VIX να εκτινάσσεται σε υψηλό δύο εβδομάδων. «Αρχίζουμε το 2021 με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς θα κλείσουμε το 2021 με μία πανδημία να είναι υπό έλεγχο. Ομως, ανάμεσα στην αρχή και στο τέλος θα υπάρξουν συχνά σκαμπανεβάσματα», αναφέρει ο Μπράιαν Ρέινολντς, στρατηγικός αναλυτής της Reynolds Strategy. 

Από τους κλάδους του S&P 500, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν το real estate, οι εταιρείες κοινής ωφελείας και η βαριά βιομηχανία. Ο κλάδος καταναλωτικών ειδών και πρώτων υλών άγγιξε ιστορικά υψηλά στην αρχή της συνεδρίασης. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,25%, ο S&P 500 1,48%, όπως και ο δείκτης Nasdaq. Dow και S&P 500 σημείωσαν την χειρότερη επίδοση από τις 28 Οκτωβρίου του 2020, ενώ ο Nasdaq την χειρότερη από τις 9 Δεκεμβρίου. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News