Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 22:45
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανέκαμψε το δολάριο

Ανέκαμψε το δολάριο

Σε άνοδο γύρισε το δολάριο στο τέλος της συνεδρίασης, αφού αρχικά είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018. Αιτία ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων, που επανέφερε τους επενδυτές στην ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος, σε μία εξέλιξη που υπονόμευσε την τάση ανάληψης ρίσκου που είχε ευνοήσει αρχικά νομίσματα όπως το ευρώ και το κινεζικό γιουάν.

Τα αμερικανικά επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό, τα μαζικά ελλείμματα των ΗΠΑ και η πεποίθηση ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα ωθήσει σε άνοδο άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου, οδήγησαν αρχικά σε πτώση το αμερικανικό νόμισμα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς, μετά τις απώλειες 7% του 2020. 

Ωστόσο, η αλλαγή κλίματος συνέπεσε και με τις μεγάλες απώλειες της Wall Street. Ο δείκτης δολαρίου ενισχυόταν 0,16%, αφού αρχικά είχε διολισθήσει έως τις 89,415 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Απριλίου του 2018. Αναλυτές βλέπουν αρκετά εμπόδια αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν το θετικό κλίμα στις αγορές, εξέλιξη που θα συγκρατήσει την πτώση του δολαρίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Το κινεζικό νόμισμα ήταν το πλέον ωφελημένο από την αρχική πτώση του δολαρίου, καθώς εκτινάχθηκε σε υψηλό δυόμισι ετών. Και το ευρώ κατέγραφε αρχικά άνοδο 0,9% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,231, βρίσκοντας στήριγμα στα ιδιαίτερα δυναμικά στοιχεία για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης το Δεκέμβριο του 2020. 

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, και η στερλίνα απώλεσε τα αρχικά κέρδη της έναντι του δολαρίου, διολισθαίνοντας κάτω από το 1,37 από τη στιγμή που ανακοινώθηκε τρίτο lockdown από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News