Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,4% η εβδομάδα, παρά τις σημερινές απώλειες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με κέρδη 1,4% η εβδομάδα, παρά τις σημερινές απώλειες

Πτώση σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές από τα υψηλά έτους που άγγιξαν στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι μετοχές ενέργειας και τεχνολογίας συνέχισαν τις απώλειές τους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Fed θα παραμείνει σταθερή στην αυστηρή νομισματική πολιτική της για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2% αφού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση είχα βρει στήριγμα από τα γαλλικά blue chip.  

Τα τελευταία στοιχεία από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, αύξησαν τις ενδείξεις ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να αποθερμάνει την οικονομία. 

Η Goldman Sachs και η Bank of America αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές περισσότερο φέτος κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη .

Οι εταιρείες ενέργειας υποχώρησαν 1,9% ασκώντας πιέσεις στον STOXX 600 καθώς οι τιμές αργού υποχώρησαν στις ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Από κοντά και ο κλάδος τεχνολογίας που σημείωσε πτώση 1,7%. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές του κλάδου υγείας, εταιρειών κοινής ωφωλείας και τηλεπικοινωνιών που κατέγραψαν άνοδο από 0,6% έως 0,8%. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 0,3%, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί σημαντικά από το ιστορικό υψηλό της προηγούμενης συνεδρίασης, ενώ και ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,1% στις 8.004,36 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,37%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακή άνοδο στις 9.333 μονάδες.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία ενισχύθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης αποκλιμακώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα. 

Σε εβδομαδιαία βάση πάντως, ο STOXX 600 κατέγραψε κέρδη 1,4% βρίσκοντας στήριγμα στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, στις βελτιωμενες προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, με ορισμένες μετοχές από τον κλάδο καταναλωτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των ειδών πολυτελείας, να ευνοούνται από την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News