Business & Finance Πέμπτη 16/02/2023, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο αλλά όχι στα υψηλά της ημέρας – Ρεκόρ στο Παρίσι

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ανοδικό κλείσιμο αλλά όχι στα υψηλά της ημέρας – Ρεκόρ στο Παρίσι

Ανοδικά έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα βοήθησαν τα blue chip στο Παρίσι να αγγίξουν νέο ιστορικό υψηλό, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,9% κλείνοντας στις 7.366,16 μονάδες, αφού ενδοσυνεδριακά άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 7.387,29 μονάδες. 

Οι γαλλικές μετοχές έχουν αυξηθεί περίπου 13,8% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, μετά από τη μεγάλη περυσινή πτώση, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την ύφεση, με στήριγμα τις εταιρείες πολυτελών ειδών με άνοιγμα στην Κίνα, όπως LVMH και Kering. 

O δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με μικρότερη άνοδο 0,2%, βρίσκοντας στήριγμα στον κλάδο αυτοκινήτου. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,2% κλείνοντας πάνω από τις 8.000 μονάδες για πρώτη φορά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,2%, υπαναχωρώντας ωστόσο από το υψηλό έτους που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει τις επιτοκιακές της αυξήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενισχύθηκαν 2,1% καθοδηγώντας τα κέρδη του STOXX 600, ενώ ο κλάδος βαριάς βιομηχανίας έδωσε επίσης ώθηση στο δείκτη. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισαν αυτή της Airbus από τη στιγμή που η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον πλανήτη ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία αποτελέσματα. 

Επίσης, η Pernod Ricard ενισχύθηκε 3,4% από τη στιγμή που ο γαλλικός όμιλος οινοπνευματωτών ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και πωλήσεις πρώτου τριμήνου, ενώ η μετοχή της Standard Chartered ενισχύθηκε 28%, καθώς ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ.δολαρίων. 

Στην ευρωπεριφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,16%, στις 27.853,74 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,35%, στις 9.327,30 μονάδες.

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News