Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με ώθηση από τον κλάδο πολυτελών ειδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη με ώθηση από τον κλάδο πολυτελών ειδών
 

Με άνοδο έκλεισαν σήμερα Τετάρτη οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς τα κέρδη του κλάδου πολυτελών ειδών ώθησε τα blue chip στο Παρίσι κοντά σε ιστορικό υψηλό, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες ότι τα ισχυρά στατιστικά στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μεγαλύτερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ.

 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4% με τη μετοχή της LVMH να καταγράφει κέρδη 1,5%. Το τμήμα Louis Vuitton ανακοίνωσε ότι προσέλαβε τον Φάρελ Γουίλιαμς ως επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος για την ανδρική συλλογή ρούχων, με τους αναλυτές να βλέπουν την επιλογή αυτή ως πολλά υποσχόμενη. 

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,2% στις 7.300,86 μονάδες, πλησιάζοντας πολύ κοντά το ιστορικό υψηλό των 7.384,86 δολαρίων που είχε αγγίξει τον περυσινό Ιανουάριο. Η Carrefour ενισχύθηκε 8,5% μετά την ανακοίνωση μεγαλύτερου απ΄ό,τι αναμενόταν προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. 

Το δείκτη CAC στήριξε και η άνοδος 3% της μετοχής του ιδιοκτήτη της Gucci, Kering, με τους επενδυτές να εστιάζουν στον αντίκτυπο από την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας, γεγονός που αντιστάθμισε την πτώση των τριμηνιαίων εσόδων. 

Ο κλάδος της βαριάς βιομηχανίας στήριξε σημαντικά τον STOXX 600, χάρη στα κέρδη της Airbus και της Siemens. Την ίδια στιγμή, οι ιδιαίτερα ισχυρές πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο επισκίασαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα προχωρήσει σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Ο εξαρτημένος από τις εξαγωγές FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,6% καθώς η στερλίνα έχασε έδαφος μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Ιανουάριο, με το δείκτη να ξεπερά προς στιγμή το φράγμα των 8.000 μονάδων. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Barclays υποχώρησε 7,9% καθώς τα κέρδη της τράπεζας δέχθηκαν πιέσεις από την αύξηση του κόστους, την κατάρρευση των προμηθειών από συμφωνίες και τα πρόσιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Σε πτώση 0,6% και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ οι μεταλλευτικοί όμιλοι υποχώρησαν 0,7% ακολουθώντας την πτώση των τιμών πολύτιμων και βασικών μετάλλων. 

Από τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,8% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 15.506 μονάδες, ενώ στην ευρωπεριφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακά κέρδη 0,1% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,3%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News