Business & Finance Τετάρτη 15/02/2023, 14:05
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Άλμα σχεδόν 10% με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου

Τουρκία: Άλμα σχεδόν 10% με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου

Εκτινάσσεται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την αναστολή συναλλαγών που αποφασίστηκε κατόπιν του σεισμού, καθώς οι αρχές στηρίζουν ενεργά την αγορά, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ένα ξεπούλημα σαν και αυτό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. 

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 ενισχύθηκε έως και κατά 9,8%, και σύμφωνα με το Bloomberg, οδεύει προς την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2008. Οι επενδυτές ενθαρρύνονται από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διοχετεύσει δισεκατομμύρια λίρες από κρατικούς οργανισμούς αλλά και από τα μέτρα που λαμβάνει το χρηματιστήριο για να περιορίσει τις διακυμάνσεις. 

Από τις 100 μετοχές του δείκτη, οι 99 ενισχύονται και μάλιστα, οι 73 σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 9%. Η μοναδική μετοχή που δεν συμμετέχει στο ράλι είναι εκείνη της Iskenderun Demir ve Celik, μιας εταιρείας χάλυβα που βρίσκεται σε περιοχή που επλήγη από τον σεισμό και παραμένει σε αναστολή διαπραγμάτευσης. 

Η σημερινή άνοδος του χρηματιστηρίου αφήνει τον βασικό δείκτη της Κωνσταντινούπολης μόλις 1% χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου βρισκόταν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, πριν ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου φέρει δύο ημέρες μεγάλης πτώσης. 

Οι τουρκικές αρχές έκλεισαν το χρηματιστήριο στις 8 Φεβρουαρίου και ακύρωσαν συναλλαγές που έγιναν εκείνη την ημέρα. Ο Borsa Istanbul 100 Index, που ήταν ήδη ο δείκτης με τη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, έχασε σχεδόν 10% στις δύο ημέρες που παρέμεινε ανοικτός, μετά τον σεισμό. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ανέστειλε τις συναλλαγές το τουρκικό χρηματιστήριο – «Διαρροή» 35 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News