Business & Finance Παρασκευή 10/02/2023, 14:00
ΑΓΟΡΕΣ

Καμπανάκι από Morgan Stanley για το ράλι: Το «μαξιλάρι» ασφαλείας ξεφουσκώνει

Καμπανάκι από Morgan Stanley για το ράλι: Το «μαξιλάρι» ασφαλείας ξεφουσκώνει

Για αυξημένη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια προειδοποιεί η Morgan Stanley, καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες νομισματικής πολιτικής που στήριξαν το τελευταίο ράλι ανατρέπονται και το «μαξιλάρι ασφαλείας» των χαμηλών αποτιμήσεων και του αρνητικού κλίματος που απολάμβαναν έως τώρα οι επενδυτές, «ξεφουσκώνει».

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι νομισματικές συνθήκες υπήρξαν ο μεγαλύτερος παράγοντας πίσω από την τελευταία άνοδο των χρηματιστηρίων. Συγκεκριμένα, ο οίκος θεωρεί ότι το ράλι στηρίχθηκε πάνω στην αδυναμία του δολαρίου, τις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια και για μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων. Όμως, έπειτα από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, πλέον, οι αναλυτές περιμένουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και υιοθετούν ουδέτερη στάση απέναντι στο δολάριο (από αρνητική) και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (από θετική). «Αυτή η αλλαγή στη δυναμική της πολιτικής υπονοεί περισσότερες διακυμάνσεις στο επόμενο διάστημα», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Την  ίδια στιγμή, τονίζουν ότι το «μαξιλάρι ασφαλείας» που είχαν οι επενδυτές από τις χαμηλές αποτιμήσεις και το γενικότερο αρνητικό κλίμα έχει ξεφουσκώσει σημαντικά. Οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφανίζουν μέσο PE στο 15,9 (έναντι 14,2 που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος).

Καμπανάκι από Morgan Stanley για το ράλι: Το «μαξιλάρι» ασφαλείας ξεφουσκώνει-1

Ειδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι επιδόσεις των μετοχών προεξοφλούν επιστροφή σε θετικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη. Και ενώ η περίοδος ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του τέταρτο τριμήνου χαρακτηρίζεται ευνοϊκή, εντούτοις η Morgan Stanley δεν βλέπει ιδιαίτερα περιθώρια για έναν νέο κύκλο αναβαθμίσεων στις προβλέψεις. Αντίθετα, η όποια περαιτέρω επιδείνωση των προσδοκιών θα είναι ένα ξεκάθαρο προειδοποιητικό  σήμα για τις μετοχές, τονίζει. 

Καμπανάκι από Morgan Stanley για το ράλι: Το «μαξιλάρι» ασφαλείας ξεφουσκώνει-2

Σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley συστήνει στους επενδυτές να προτιμούν  τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι των κυκλικών τίτλων.  Τα mid caps, σε αντίθεση με τις κυκλικές μετοχές, δεν είναι υπεραγορσμένα και οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται στο κάτω όριο του ιστορικού εύρους τους.

Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley θέτει την τιμή-στόχο του 2023 για τον MSCI Europe στις 1.790 μονάδες, προβλέποντας περιθώρια πτώσης 4,1%. Το αρνητικό σενάριο του οίκου υπολογίζει τα περιθώρια πτώσης στο 20,4%, ενώ το θετικό μιλά για περιθώρια ανόδου 10,4%.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Βλέπει πτώση 20% και μετά άνοδο 20% στις ευρωπαϊκές αγορές

Morgan Stanley: Μην αγοράζετε μετοχές στο ράλι

BofA: Οι επενδυτές συρρέουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News