Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 2,2% με τον Γενικό Δείκτη στις 1.064 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άλμα 2,2% με τον Γενικό Δείκτη στις 1.064 μονάδες

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να διασπά και τις 1.050 μονάδες, βάζοντας πλώρη για ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία καταγράφθηκε για άλλη μια φορά υψηλός τζίρος, βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και ο ΟΤΕ, ενώ limit up χτύπησε για μια ακόμη φορά η MIG, εν αναμονή της δημόσιας πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς. 

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.064,43 μονάδες που ήταν και το υψηλό ημέρας καταγράφοντας άνοδο 2,2%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου 2014 (1.086,50 μονάδες). Ο τζίρος ανήλθε στα 129,60 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 95,93 εκατ. τεμάχια. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,26% στις 2.588,52 μονάδες, ενώ ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 1.601,39 μονάδες με άνοδο 1,54%. Ράλι κατέγραψε και ο τραπεζικός δείκτης που έκλεισε στις 829,65 μονάδες με άνοδο 3,64%. 

O Γενικός Δείκτης επιδιώκει να καταγράψει μία ακόμη ανοδική εβδομάδα, χθες προσπέρασε το όριο των 1.035 μονάδων και σήμερα ξεπέρασε τις 1.050 μονάδες. Οδηγός σε αυτό είναι ο τραπεζικός κλάδος, ενώ η εναλλαγή των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων που καταγράφουν άνοδο και παρασύρουν ανοδικά την αγορά, αρχίζει να συμπληρώνεται και από τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς δρομολογούνται σοβαρές επιχειρηματικές εξελίξεις. Από τις αρχές του 2023, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη 14,48%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι αυξημένη κατά 7,856 δισ. ευρώ.

Με κέρδη έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+8,59%), των Τηλεπικοινωνιών (+4,43%) και των Τραπεζών (+3,64%

Η εικόνα στο ταμπλό 

Ισχυρά κέρδη άνω του 4% σημείωσαν οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, Eurobank και Coca Cola και άνοδο άνω του 1% κατέγραψαν οι Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Autohellas. Η μόνη μετοχή του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με απώλειες ήταν αυτή του Ελλάκτωρ.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η MIG και η Πειραιώς. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 23,96 εκατ. ευρώ και ο OΤΕ με 15,93 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, 99 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 16 μετοχές κατέγραψαν πτώση και 25 παρέμειναν σταθερές.

Αναμονή για τις αλλαγές στον MSCI 

Αύριο ανακοινώνονται και οι αλλαγές των δεικτών του MSCI και μένει να φανεί αν θα αυξηθούν οι ελληνικές μετοχές που συμμετέχουν σε αυτούς. Η Societe Generale δίνει πιθανότητες για εισαγωγή νέων μετοχών με πιο πιθανή την προσθήκη της Motor Oil, ενδεχομένως και της Τράπεζας Πειραιώς ή ακόμη και της HELLENiQ Energy. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τις: Eurobank, OTE, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τα εταιρικά αποτελέσματα «κόβουν» τη δυναμική στη Wall Street

Σε ιστορικό υψηλό το χρηματιστήριο του Λονδίνου – Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανέστειλε τις συναλλαγές το τουρκικό χρηματιστήριο – «Διαρροή» 35 δισ. δολαρίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News