Business & Finance Κυριακή 5/02/2023, 17:57
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Άνω των 100 δολαρίων το πετρέλαιο φέτος – Πιέσεις στην παραγωγή το 2024

Goldman Sachs: Άνω των 100 δολαρίων το πετρέλαιο φέτος – Πιέσεις στην παραγωγή το 2024

Άνω των 100 δολαρίων θα επανέλθει φέτος το πετρέλαιο, ενώ η αγορά ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρές πιέσεις στην παραγωγή το 2024. Αυτό προβλέπει αναλυτής της Goldman Sachs, όσο σήμερα τέθηκαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πετρελαϊκά προϊόντα από τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις αυτές είναι πιθανό να συρρικνώσουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ενόσω ανακάμπτει η ζήτηση από την Κίνα μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων στις 8 Ιανουαρίου. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές θα ανέβουν πάνω από 100 δολάρια από τα περίπου 80 δολάρια που βρίσκονται τώρα.

Η έλλειψη επενδύσεων που απαιτούνται στη παραγωγή θα δώσει επίσης ώθηση στις τιμές, ενώ σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν το 2024, δήλωσε συγκεκριμένα ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jeff Currie. Μέχρι τον Μάιο, οι αγορές πετρελαίου αναμένεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην προμήθεια, το οποίο και ενδέχεται να εξαντλήσει μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας παραγωγής, Αυτό θα είναι θετικό για τις τιμές.

Σύμφωνα με τον ίδιο και όπως εκτιμά η Goldman Sachs, ο ΟΠΕΚ+ θα χαλαρώσει τα όρια της παραγωγής και θα προσπαθήσει να την ενισχύσει τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση η αρμόδια επιτροπή πετρελαιοπαραγωγών πρότεινε τη διατήρηση της παραγωγής στο ίδιο επίπεδο.

«Αυτή τη στιγμή, είμαστε ακόμα ισορροπημένοι σε πλεόνασμα, επειδή η Κίνα δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως», είπε ο Currie. Η χωρητικότητα είναι πιθανό να καταστεί πρόβλημα αργότερα φέτος, όταν η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά, προσέθεσε και τόνισε: «Θα εξαντλήσουμε την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα; Δυνητικά μέχρι το 2024 θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα.»

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η απαγόρευση του ρωσικού ντίζελ από την Ε.Ε. δεν θα σταματήσει τις ροές

Πετρέλαιο: Oλοταχώς προς τα 100 δολάρια – Οι παράγοντες που θα ρυθμίσουν την αγορά

ΟΠΕΚ+: Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News