Business & Finance Πέμπτη 26/01/2023, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων – Η αγορά «ζυγίζει» τις προθέσεις της ΕΚΤ

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων – Η αγορά «ζυγίζει» τις προθέσεις της ΕΚΤ

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση μετά τα πρόσφατα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ, όμως εξακολουθούν να απέχουν ακόμη από τα υψηλά τους, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι δεν θα υπάρξουν ισχυρά επιθετικά μηνύματα από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ενδεχομένως να παραδεχθεί ότι η προοπτική για τα επιτόκια εξαρτάται από τα στοιχεία, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει ότι το τερματικό επιτόκιο που προεξοφλεί η αγορά είναι υπερβολικά χαμηλά. Ορισμένοι traders υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης, για να επιβραδυνθεί εν συνεχεία στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής να κλείνει σύντομα. 
    
«Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της έκαναν πολλά σχόλια τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνέχισης των επιτοκιακών αυξήσεων. Αυτά ακριβώς τα σχόλια αντανακλά η σημερινή κίνηση της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ», αναφέρει ο Eoin Walsh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της TwentyFour Asset Management. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,203%, απέχοντας αρκετά από το 2,56%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Άγγιξε το επίπεδο αυτό στις αρχές του 2023, για να υποχωρήσει στα μέσα Ιανουαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω του μηνός στο 1,96%. 

«Πιστεύουμε ότι η αγορά προεξοφλεί ένα τερματικό επιτόκιο γύρω στο 3,3%, γεγονός που δείχνει ότι έχει αρχίσει να συμβαδίζει περισσότερο με το σημερινό οικονομικό περιβάλλον», όπως αναφέρει ο Flavio Carpenzano, επικεφαλής της Capital Group. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ό,τι έχουν μέχρι στιγμής προεξοφλήσει οι αγορές, καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις στην Ευρωζώνη δεν θα βοηθήσουν το δομικό πληθωρισμό να υποχωρήσει γρήγορα στο στόχο της ΕΚΤ. 
  
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,15% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 192 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση της 10ετίας διαμορφώθηκε στο 4,20% με το spread στις 202 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,27% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 51 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 23 στη 10ετία. 
  

moneyreview.gr
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News