Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 19:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα σχόλια «γερακιών» της ΕΚΤ ανέτρεψαν την αρχική πτώση των αποδόσεων

Ομόλογα: Τα σχόλια «γερακιών» της ΕΚΤ ανέτρεψαν την αρχική πτώση των αποδόσεων

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αντέστρεψαν την αρχική τους πτώση γυρίζοντας σε άνοδο με τα spread ανάμεσα στον «πυρήνα» και την περιφέρεια να διευρύνονται, μετά και νέες επιθετικές δηλώσεις διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ. 

Τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ, ο Γερμανός Χοακίμ Νάγκελ και ο Ιρλανδός Γκάμπριελ Μάκλουφ, δήλωσαν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά μετά το Μάρτιο. Μετά τις δηλώσεις, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,16% από το 2,08% που διαμορφώνονταν στην αρχή της συνεδρίασης. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς που έκλεισε στο 4,10% αυξημένη κατά πέντε μονάδες βάσης με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 191 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς συγκρατήθηκε στο 4,19% με το spread στις 207 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,26%. Ιδιαίτερα αυξημένος ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 147 εκατ.ευρώ. 

«Οι αγορές προσβλέπουν στην επόμενη εβδομάδα οπότε θα έχουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία και την Ευρωζώνη και τις συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ», όπως αναφέρει αναλυτής της Danske Bank. «Τηρούμε στάση αναμονής μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών που πυροδοτήθηκε από την κεκτημένη ταχύτητα των αγορών να μην χάσουν το πάρτι καθώς δημιουργήθηκαν προσδοκίες για στροφή πολιτικής της ΕΚΤ». Ευνοϊκά ήταν και τα σημερινά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ύφεση στην Ευρώπη ενδεχομένως να αποφευχθεί ή θα είναι πολύ ήπια. 

Αυτό που επηρέασε την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές της ING, είναι το γεγονός ότι κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έθεσαν υπό αμφισβήτηση τα μακροοικονομικά δεδομένα που στήριξαν το ράλι σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, από τις μετοχές έως τα ομόλογα.  
 
   
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News