Business & Finance Τετάρτη 25/01/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τεχνολογία μετά τα αποτελέσματα της Microsoft

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τεχνολογία μετά τα αποτελέσματα της Microsoft

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα αποτελέσματα της Microsoft προκάλεσαν ανησυχίες για τις προοπτικές του τεχνολογικού κλάδου, την ώρα που οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι κεντρικές τραπεζες δεν βρίσκονται κοντά στην παύση των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός STOXX 600 υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κλείνοντας με πτώση 0,3%, αλλά πιο ψηλά από το χαμηλό δύο εβδομάδων που άγγιξε στην αρχή της συνεδρίασης. Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες ανέκαμψαν φέτος μετά από ένα δύσκολο 2022, υποχώρησαν 0,4%, καθώς η Microsoft προβλέπει ότι τα έσοδα από το τμήμα της στον χώρο του cloud θα είναι κατώτερα των προβλέψεων στο τρέχον τρίμηνο. «Οι εξασθενημένες προοπτικές που σκιαγραφούν τα αποτελέσματα της Microsoft βαραίνουν ολόκληρο τον κλάδο», ανέφερε ο Μάικλ Χιούσον, στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο. 

Οι επιχειρήσεις από τον κλάδο ενέργειας και βιομηχανίας άσκησαν επίσης πιέσεις στο δείκτη STOXX 600, υποχωρώντας 0,9% και 0,8% αντίστοιχα.  

Oι μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι φέτος με την ελπίδα ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ και άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται πολύ κοντά στο να πατήσουν φρένο στις επιτοκιακές αυξησεις καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες αποδυναμώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά από μία σειρά σχολίων από Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες που ισχυροποίησαν το σενάριο ότι η ΕΚΤ έχει τα περιθώρια για να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. 

Σήμερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, Χοακίμ Νάγκελ και Γκάμπριελ Μακλούφ, δήλωσαν ότι δεν θα τους προκαλούσε έκπληξη εάν η ΕΚΤ κρίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις και μετά το Μάρτιο. 

Τον τόνο για το επόμενο διάστημα αναμένεται να δώσουν και τα εταιρικά αποτελέσματα οι ανακοινώσεις των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 εταιρειών προβλέπεται ότι αυξήθηκαν 9,5% στο τέταρτο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, o γερμανικός DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε επίσης oριακά 0,09%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 7.744 μονάδες με πτώση 0,16%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, σην Ιταλία ο FTSE MIB παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 25.875 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε μικρές απώλειες 0,11%.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News