Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικά μακροοικονομικά, μεικτά πρόσημα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Θετικά μακροοικονομικά, μεικτά πρόσημα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη συνεδρίαση της Τρίτης καθώς η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη πυροδότησε φημολογίες ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερα περιθώρια για αύξηση των επιτοκίων ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2%, όμως «μάζεψε» τις απώλειές του από τα χαμηλά της συνεδρίασης. Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρουσίασε απρόσμενη επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση της περιοχής ενδεχομένως να μην είναι τόσο βαθιά όσο αναμενόταν και ότι τελικά η νομισματική ένωση μπορεί να αποφύγει την ύφεση.

Οι ελπίδες για πιο ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη και για μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Fed έχουν στηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο STOXX 600 έχει ενισχυθεί 6,7% από τις αρχές του έτους στη διάρκεια του 2023, ξεπερνώντας την άνοδο 4,5% του αμερικανικού S&P 500.

«Η συνεχής μάχη είναι ανάπτυξη εναντίον επιτοκιακών αυξήσεων. Εάν τα πράγματα πάνε καλά οικονομικά, κάτι το οποίο ωφελεί τις αγορές μετοχών, αυτό θα δώσει περιθώρια στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Στήβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers. Παρότι όμως η ΕΚΤ συνέχισε να αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό όλων των εποχών, δεν κατάφερε μέχρι τώρα να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%. 

Ο κλάδος υγείας και ενέργειας καθοδήγησε τις απώλειες, καταγράφοντας πτώση 1% έκαστος. Τα κέρδη στον χρηματοοικονομικό κλάδο περιόρισαν τις απώλειες, καθώς οι τράπεζες ενισχύθηκαν 0,6%, ενώ οι συνδεδεμένες με την οικονομία βιομηχανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,9%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, οι δείκτες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε μόλις 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,3%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 απώλεσε 0,35% της αξίας του. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,3%.

 

moneyreview.gr

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News