Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι αποδόσεις του ευρώ επέστρεψαν σε πτώση – Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Οι αποδόσεις του ευρώ επέστρεψαν σε πτώση – Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ γύρισαν σήμερα σε πτώση, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να μαντέψουν το μελλοντικό μονοπάτι σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα γερμανικά κρατικά ομόλογα είχαν προεξοφλήσει την πρόσφατη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού , χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν προσαρμοστεί στην προοπτική βελτίωσης της ανάπτυξης, αφήνοντας περιθώρια για νέα άνοδο των αποδόσεων. 

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έδειξαν απρόσμενη επιστροφή σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δείκτη S&P Global για μεταποίηση και υπηρεσίες. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 2,176%, αφού άγγιξε στις 2 Ιανουαρίου το 2,56% το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011. Προς στιγμή όμως ανέβηκε στο 2,22%, σε υψηλό μίας περίπου εβδομάδας αμέσως μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων που έδειξαν βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,95% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 176 μονάδες βάσης. Στις 19 Ιανουαρίου, είχε αγγίξει τις 163,8 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του νέου πλέον 10ετούς (με λήξη τον Ιούνιο του 2033), που άρχισε να διαπραγματεύεται από σήμερα στην ΗΔΑΤ, διαμορφώθηκε στο 4,29% με το spread στις 208 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς (λήξης το 2028) κινήθηκε στο 3,29%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 63 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News