Business & Finance Δευτέρα 23/01/2023, 20:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό κλίμα με οδηγό την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε θετικό κλίμα με οδηγό την τεχνολογία

Με άνοδο έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις τεχνολογικές να καθοδηγούν τα κέρδη, καθώς η αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επισκίασε τα πιο επιθετικά σχόλια διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,6%. Ο δείκτης παρουσίασε το προηγούμενο πενθήμερο την πρώτη εβδομαδιαία πτώση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους εν μέσω ανησυχιών για τη σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2022 και τις επικείμενες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ. 

Πρωταγωνιστής ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με άνοδο 2,3%, ακολουθώντας την τάση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χάρη στο προβάδισμα του κλάδου ημιαγωγών, όπως ASML Holdings και Infineon Technologies. 

O STOXX 600 άγγιξε υψηλό εννεαμήνου την προηγούμενη εβδομάδα χάρη στις πιο ευνοϊκές για την οικονομία της Ευρωζώνης προοπτικές και στο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας. «Το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας θεωρείται κρίσιμο. Εάν η ύφεση αποφευχθεί, η ζήτηση για προϊόντα, όπως γερμανικά αυτοκίνητα, δεν θα είναι τόσο αρνητική όσο αναμενόταν και οι επιχειρήσεις όπως η αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι μεγάλοι πελάτες του κλάδου επεξεργαστών», αναφέρει ο Τζέιμς Χαρτ, επικεφαλής επενδύσεων της Witan Investment Trust. 

Oι επιχειρήσεις πολυτελών ειδών με άνοιγμα στην κινεζική αγορά, όπως LVMH και Κering, ενισχύθηκαν 0,8% έως 1,7%, ενώ οι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις τράπεζες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν 0,8%. 

Επίσης με την περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου να έχει ήδη ξεκινήσει, οι επενδυτές αναμένουν να διαπιστώσουν εάν τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να στηρίζουν το πρόσφατο ράλι στις αγορές. Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου 2022 για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 προβλέπεται να αυξηθούν 10,7% σε ετήσια βάση, με το βραδύτερο ρυθμό αύξησης σε διάρκεια δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,5%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε επίσης 0,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με μικρότερα κέρδη 0,2%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News