Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 20:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή στα κέρδη – Μικρές απώλειες στην εβδομάδα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Επιστροφή στα κέρδη – Μικρές απώλειες στην εβδομάδα

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, όμως σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψαν απώλειες, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένοι ως προς την κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά την περίοδο αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου 2022, τις επικείμενες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4% στη συνεδρίαση, με στήριγμα τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας, καθώς και λιανεμπορίου. Η ισπανική Cellnex ενισχύθηκε 10%, μετά την αναφορά των μίντια ότι η American Tower και η διαχειρίστρια ενεργητικού Brookfield εξετάζουν πιθανή υποβολή προσφοράς για την εξαγορά του οπερέιτορ πύργων κινητής τηλεφωνίας. 
 
Ωστόσο, ο δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξης του 0,1%, παρά το γεγονός ότι είχε αγγίξει υψηλό εννεαμήνου στις αρχές της εβδομάδας, υπό την πίεση των αποθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων, των εξασθενημένων μακροοικονομικών στις ΗΠΑ και των επιθετικών σχολίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά κάθε δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και των υπόλοιπων διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, μετά τις δηλώσεις τους ότι οι αγορές υποτίμησαν την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρουν τον πληθωρισμό πίσω στο στόχο του 2%. 

Οι μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών με έκθεση στην Κίνα, όπως LVMH και Hermes International ενισχύθηκαν 0,8% εκάστη. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ericsson υποχώρησε 4,7% αφότου ανακοίνωσε μικρότερα του αναμενομένου κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές της στο τέταρτο τρίμηνο.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,76%, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,63%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,3%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,42%.

 

moneyreview.gr

 
  
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News