Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 09:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι έχει εξαντληθεί, λένε Goldman και BofA

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι έχει εξαντληθεί, λένε Goldman και BofA

Το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών δεν έχει άλλα περιθώρια, εκτιμούν οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Ο Stoxx 600 έκανε φέτος την καλύτερη εκκίνηση χρονιάς στην ιστορία του, όμως θα κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg με τη συμμετοχή 19 αναλυτών. Δηλαδή, θα βρεθεί στο τέλος του έτους σε επίπεδα κατά 1,2% χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.

Και αυτό, παρότι αρκετοί οίκοι –μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs και Barclays- έχουν αναβαθμίσει τις τιμές-στόχους τους σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

«Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές-στόχους μας, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», είπε η αναλύτρια της Goldman, Sharon Bell, στο Bloomberg, καθώς αυτό τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της για τον Stoxx 600 στις 465 μονάδες από τις 450 μονάδες. Με τους κινδύνους για τις μετοχές να είναι ακόμη υψηλοί και τα εταιρικά κέρδη να αποδυναμώνονται περαιτέρω, τα ομόλογα και τα μετρητά είναι σαφείς εναλλακτικές, είπε.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να σκαρφαλώνει περίπου 7% και να δίνει αποδόσεις σχεδόν 19% από το χαμηλό της 29ης Σεπτεμβρίου.

Οι κυκλικές μετοχές, στους κλάδους του λιανεμπορίου, των ταξιδιών, των τραπεζών και της τεχνολογίας, πρωτοστάτησαν στο ράλι. Οι επενδυτές πόνταραν στο άνοιγμα της Κίνας, στην αποφυγή μιας βαθύτερης ενεργειακής κρίσης και στις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται. Άλλωστε, η οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, με λιγότερους οικονομολόγους να προβλέπουν τώρα ύφεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εταιρικά κέρδη ενδέχεται να μειωθούν λιγότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Η Barclays αύξησε την τιμή-στόχο για το τέλος του έτους για το Stoxx 600 στις 475 από τις 450 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, προβλέποντας περιθώρια ανόδου περίπου 5% για το υπόλοιπο του έτους.

Για την αναλύτρια της Bank of America, Milla Savova, το ράλι στην Ευρώπη έχει αγνοήσει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εάν οι οικονομίες εξασθενήσουν όπως περιμένει ο οίκος, τότε ο Stoxx 600 θα πέσει κατά 20%, στις 365 μονάδες, έως τα μέσα της χρονιάς, εκτιμά η Savova. Όμως, θα ακολουθήσει ανάκαμψη, που θα τον φέρει στις 430 μονάδες έως τα τέλη του 2023.

Η UBS έχει θέσει τον στόχο στις 410 μονάδες, «βλέποντας» περιθώρια πτώσης 10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Δεν έχουν πιάσει ακόμα πάτο οι αγορές, λένε 7 στους 10 επαγγελματίες επενδυτές

Goldman Sachs: Αποδόσεις 12% στα χρηματιστήρια φέτος, παρά το ρίσκο της ύφεσης

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Είναι καλή ιδέα τα μετρητά; H UBS απαντά 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News