Business & Finance Πέμπτη 19/01/2023, 20:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για φέτος – Ανησυχίες για ύφεση

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για φέτος – Ανησυχίες για ύφεση

Το χειρότερο ημερήσιο sell off στη διάρκεια του τρέχοντος έτους σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα, τα εξασθενημένα οικονομικά στατιστικά και τα επιθετικά σχόλια από κεντρικούς τραπεζίτες επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.        

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 1,6%, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των τελετυαίων έξι συνεδριάσεων και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τις 15 Δεκεμβρίου. 

Οι ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές τεχνολογίας καθοδήγησαν τις απώλειες στην περιοχή, με πτώση 2,9%, ακολουθώντας την πτώση στη Wall Street. Από 2% έκαστος υποχώρησε και ο κλάδος λιανεμπορίου, βαριάς βιομηχανίας, εξόρυξης μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

«Έχει ο παγκόσμιος πληθωρισμός κορυφωθεί; Φαίνεται ότι έχει, με τις τιμές καταναλωτή στις μεγαλύτερες οικονομίες να αποκλιμακώνονται απομακρύνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση. Ομως, παρά αυτή τη νότα αισιοδοξίας, ανησυχούμε ότι αυτή η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων θα φέρει περισσότερο πόνο στους επενδυτές. Αναμένουμε ότι το πληθωρισμό περιβάλλον του προηγούμενου τριμήνου θα επηρεάσει την εταιρική κερδοφορία, η οποία θα οδηγήσει σε αρνητικές εκπλήξεις, ειδικά στις ΗΠΑ», αναφέρει ο Γκέιρ Λόουντ, στρατηγικός αναλυτής της Federated Hermes.  
   
O δείκτης Eurostoxx 50 με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, απώλεσε 1,92% της αξίας του. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,72%, με το γαλλικό CAC 40 να “χάνει” 1,86% και το βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει πτώση 1,07%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,75%, με τον ισπανικό IBEX 35 να καταγράφει απώλειες 1,57%.

Από τις μεμονωμένες μετοχές, η ισπανική Bankinter υποχώρησε περίπου 3% από τη στιγμή που η τράπεζα άγγιξε μεν το στόχο για τα καθαρά κέρδη το 2022, ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ό,τι είχε θέσει ως στόχο, όμως με υψηλότερο κόστος. 

Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου των ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν 10,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, συγκριτικά με την άνοδο 59,2% του τέταρτου τριμήνου του 2021. Για φέτος προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση των εταιρικών κερδών εν μέσω ανησυχιών για ύφεση.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News