Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις εν μέσω νέας προσφοράς

Ομόλογα: Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις εν μέσω νέας προσφοράς

Με άνοδο άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν μέσω νέας προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της νέας ελληνικής έκδοσης που αναμένεται εντός των ημερών. 

Οι αποδόσεις άλλαξαν πορεία καθότι άνοιξαν το Νέο Έτος με εντυπωσιακή αποκλιμάκωση, χάρη στην πτώση των τιμών φυσικού αερίου και στις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποθερμαίνεται ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί σύντομα να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,195%, παρότι παρέμεινε πολύ χαμηλότερα από το υψηλό 11ετίας του 2,56% που είχε αγγίξει στις 2 Ιανουαρίου. Στη διετία, η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη επίσης στο 2,56%. 

Αναλυτές της Commerzbank εκτιμούν ότι η προσφορά σε νέα κρατικά ομόλογα θα φθάσει τα 40 δισ.ευρώ αυτή την εβδομάδα, με Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία να είναι μεταξύ των χωρών που θα βγουν στις αγορές. «Μέχρι στιγμής, η δραστηριότητα σε νέες εκδόσεις έχει απορροφηθεί ομαλά. Ωστόσο, όσο προχωράμε, οι πιέσεις στις αποδόσεις θα αυξάνονται», αναφέρει ο Φρανσέσκο Μαρία Ντι Μπέλα, στρατηγικός αναλυτής της UniCredit.  

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφθασε προς στιγμή στο 4,27% από 4,05% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για να υποχωρήσει προς το τέλος της συνεδρίασης στο 4,12%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 208 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση κινήθηκε στο 3,24%.

Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Οι πιέσεις ασκήθηκαν μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ότι η Ελλάδα θα βγεί στις αγορές με έκδοση νέου ομολόγου αναφοράς διάρκειας 10 ετών. 

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και την πληρωμή τόκων 4,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Οι αγορές τιμολογούν με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 2 Φεβρουαρίου. Οι αυξήσεις στα επιτόκια – που ήταν αρνητικά πριν από μερικούς μήνες – ανέβασαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον Δεκέμβριο.

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 2 μονάδες βάσης επιστρέφοντας στο 4% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 179 μονάδες βάσης, αφού άγγιξε τις 175 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022. 

Οι επενδυτές έχουν τώρα το βλέμμα τους στραμμένο στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας την Τετάρτη. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα ταρακούνησε τις αγορές το Δεκέμβριο όταν επέτρεψε στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της να διαπραγματεύεται σε ένα μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης, ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις καθώς και το ιαπωνικό γιέν. 

Η απόδοση του ιαπωνικού 10ετούς διαπραγματεύθηκε σήμερα πάνω από το ανώτερο όριο διακύμανσης του 0,5% σε μία ένδειξη ότι οι επενδυτές τεστάρουν την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και πολύ αναμένουν περαιτέρω διεύρυνση στο εύρος διακύμανσης. 
   
  
moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Βγαίνει στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News