Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλέψεις του Νταβός: Ακόμα και η ελίτ δεν πέφτει πάντα μέσα

Οι προβλέψεις του Νταβός: Ακόμα και η ελίτ δεν πέφτει πάντα μέσα

Περισσότεροι από 2.700 πολιτικοί, επιχειρηματίες, μεγαλοεπενδυτές, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επιστρέφει στην κανονικότητα, έπειτα από την πανδημία.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι φέτος 52 ηγέτες κρατών, 56 υπουργοί Οικονομικών, 19 κεντρικοί τραπεζίτες, 30 υπουργοί Εμπορίου και 35 υπουργοί Εξωτερικών. Θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τους επικεφαλής 39 διεθνών οργανισμών (μεταξύ αυτών ο ΟΗΕ, το ΔΝΤ και ο ΠΟΕ), 1.500 επικεφαλής επιχειρήσεων, περισσότερους από 600 CEOs και τουλάχιστον 100 δισεκατομμυριούχους.

Η ετήσια σύνοδος του Νταβός είναι το μέρος όπου ηγέτες επιχειρήσεων, πολιτικοί και οικονομολόγοι προσπαθούν να θέσουν την ατζέντα για τη χρονιά που έρχεται και κάνουν μεγάλες προβλέψεις, χωρίς, ωστόσο, να πέφτουν πάντα μέσα.

Το CNBC συγκέντρωσε μερικές από τις μεγαλύτερες προβλέψεις που έγιναν από το βήμα του Νταβός.

Ευρωπαϊκή ύφεση

Η τύχη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελούσε μεγάλη ανησυχία στη Σύνοδο που έγινε τον Μάιο του 2022, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η CEO της Citigroup, Jane Fraser, είπε σε ένα πάνελ ότι ανησυχεί περισσότερο για την Ευρώπη, η οποία αντιμετώπιζε μία καταιγίδα εξαιτίας των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της ενεργειακής κρίσης και της εγγύτητάς της στην Ουκρανία.

Όταν την ρώτησαν εάν θα σημειωθεί ύφεση στην Ευρώπη, η Fraser ήταν βέβαιη: «Ναι, και ελπίζω να κάνω λάθος».

Τελικά, η ανάπτυξη της Ευρώπης μπορεί να δέχθηκε πλήγμα, αλλά μέχρι στιγμής, μία ύφεση έχει αποφευχθεί. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη βελτιώνονται, με αναλυτές που προηγουμένως περίμεναν μια ύφεση φέτος τον χειμώνα, να κάνουν πίσω από τις εκτιμήσεις αυτές.

Πυρηνικός πόλεμος

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros είχε προειδοποιήσει σε ομιλία του στο Νταβός το 2018 ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδεύουν προς έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Β. Κορέα.

«Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά προς έναν πυρηνικό πόλεμο, γιατί αρνούνται να αποδεχθούν ότι η  Β. Κορέα έχει γίνει μία πυρηνική δύναμη», είχε πει τότε.

Η κυβέρνηση Obama είχε αναγνωρίσει το 2016 ότι αυτός ήταν ένας κορυφαίος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.

Όμως μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Β. Κορέα, ενώ αντίθετα, οι ανησυχίες εστιάζουν σήμερα περισσότερο στη Ρωσία.

Η κατάρρευση της FTX

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα κρυπτονομίσματα, όμως οι εμπλεκόμενοι στην αγορά δεν περίμεναν την κατάρρευση του FTX, του χρηματιστηρίου crypto που κάποτε άξιζε 32 δισ.  δολάρια.

Ο Brett Harrison, που διετέλεσε πρόεδρος της FTX U.S., είχε πει στο CNBC από το Νταβός, το 2022, ότι η εταιρεία βρισκόταν «σε πολύ καλό σημείο» σε σχέση με τα κεφάλαιά της και κοιτούσε να κάνει εξαγορές.

Τελικά, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον πρώην CEO του FTX, Sam Bankman-Fried, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Το bitcoin θα πάει στο μηδέν;

Το 2019, ο Jeff Schumacher, ιδρυτής της BCG Digital Ventures, είχε πει σε πάνελ του Νταβός ότι το bitcoin θα μπορούσε να πέσει στο μηδέν.

Το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα σημείωσε τρελές διακυμάνσεις, αλλά το 2021 και το 2022 έφτασε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από εκείνα του 2019. Έκτοτε έχει πέσει από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά και πάλι, αυτή την εβδομάδα παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.

Στο φόρουμ του 2020, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, είχε πει ότι ήταν βέβαιος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας είχε πει τότε: «Στο τέλος, γνωρίζουμε ότι το εμπόριο είναι πιο επιτυχημένο εάν δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια».

Οι δύο πλευρές έλυσαν κάποιες από τις εμπορικές διαφωνίες τους αφότου ανέλαβε πρόεδρος ο Joe Biden, αλλά μία συνολική εμπορική συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν αντιρρήσεις στο Inflation Reduction Act του Biden, λέγοντας ότι κάνει διακρίσεις σε βάρος των ευρωπαϊκών εταιρειών και δεν ακολουθεί τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Νταβός: Η κρίση του κόστους διαβίωσης η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με το WEF

ΔΝΤ: Η νέα χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News