Business & Finance Παρασκευή 13/01/2023, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμβλύνονται οι φόβοι για ύφεση στη Γερμανία – «Έκπληξη» το τελευταίο τρίμηνο

Αμβλύνονται οι φόβοι για ύφεση στη Γερμανία – «Έκπληξη» το τελευταίο τρίμηνο

Στάσιμη παρέμεινε κατά πάσα πιθανότητα η γερμανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2022, αμβλύνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών περί ύφεσης στον απόηχο του ρωσοουκρανικού πολέμου και της ανόδου του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την στατιστική αρχή της χώρας, η οικονομία αναπτύχθηκε στο 1,9% το 2022 έναντι 2,6% το 2021, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε στη χώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρότι στην αρχή του προηγούμενου έτους υπήρχαν ελπίδες για πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία, η γερμανική οικονομία δέχθηκε έντονες πιέσεις ιδίως εξαιτίας της ανάγκης απεξάρτησης από τα φθηνά ορυκτά καύσιμα της Ρωσία.

Η κυβέρνηση κατάφερε να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ οι ήπιες καιρικές συνθήκες αποκλιμάκωσαν εν μέρει τις πιέσεις. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να αναδιαμορφώσουν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, αφότου η παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια διεκόπη αιφνιδίως τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Ωστόσο, απομένει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι τη σταθεροποίηση, με το έργο να δυσχεραίνει από τα κλιμακούμενα κόστη που αναμένεται να επιβαρύνουν επί χρόνια ακόμη τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός κορύφωσε στο 11,6% στη Γερμανία πέρυσι και παρά τα μέτρα στήριξης αναμένεται να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μέχρι τουλάχιστον το 2025.

«Παρά την ενεργειακή κρίση και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τις ελλείψεις στις προμήθειες και τη συνεχιζόμενη πανδημία, η οικονομία της Γερμανίας τα κρατήθηκε καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της εθνικής στατιστικής αρχής, Ruth Brand, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ έχει πλέον ξεπεράσει το επίπεδο πριν την πανδημία. Ωστόσο, «σε διεθνή σύγκριση, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2022 ήταν κατά πάσα πιθανότητα χαμηλότερη από σχεδόν κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», συμπλήρωσε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι άρχισαν να διαβλέπουν ύφεση από τον Σεπτέμβριο, όταν οι δείκτες εμπιστοσύνης κατέγραψαν βουτιά και οι σχετικές έρευνες άρχισαν να καταδεικνύουν επιβράδυνση της παραγωγής. Πρόσφατα όμως, άρχισε να επικρατεί μία ήπια αισιοδοξία, αφού τα εργοστάσια κατάφεραν να διατηρήσουν σε σταθερά επίπεδα την παραγωγή παρά την επιβράδυνση στη ζήτηση και συνολικά να καλύπτουν τα κενά που δημιουργήθηκαν κατά τους περασμένους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά από μία δεκαετία ανόδου

Γερμανία: O Υπερπληθωρισμός του 1923 και οι ομοιότητες με τη σημερινή εποχή

«Ανάσα» για την ΕΚΤ: Ξανά μονοψήφιος πληθωρισμός στη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News