Business & Finance Πέμπτη 12/01/2023, 21:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για να διακηρύξει νίκη κατά του πληθωρισμού

Fed: Δεν ήρθε ακόμη η ώρα για να διακηρύξει νίκη κατά του πληθωρισμού

Η μηνιαία πτώση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Δεκέμβριο φέρνει την Φέντεραλ Ριζέρβ ένα βήμα πιο κοντά στην νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, παρότι εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο για το εάν τα στοιχεία αυτά μπορούν να σηματοδοτήσουν μία χαλάρωση πολιτικής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού υποχώρησε 0,1% σε μηνιαία πτώση, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020.  

Παρότι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να είναι κατά 6,5% υψηλότερος από τα επίπεδα στα οποία κινείτο πριν από έναν χρόνο, έχει ξεκινήσει η πορεία αποκλιμάκωσης από το ιστορικό υψηλό του 9% σε ετήσια βάση που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2022, εν μέσω της απότομης πτώσης των τιμών φυσικού αερίου. 

Το ερώτημα τώρα είναι πόσες περισσότερες ενδείξεις θα χρειαστούν οι διαμορφωτές πολιτικής «για να πάρουν τα πόδια τους από το φρένο».

«Εάν κάνουμε μία πρόβλεψη, αυτή θα ήταν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα φθάσουν σύντομα στο τέλος τους. Ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται σταθερά», αναφέρει ο Μαρκ Ζαντί, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. 

O Nτιν Μπέικερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Center for Economic and Policy Research, είναι ακόμη πιο εμφατικός. Ο Μπέικερ επιμένει ότι είναι «ώρα για τη Fed να διακηρύξει νίκη και να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια». Ο ίδιος επικαλέστηκε μία πτώση τριών μηνών στον πληθωρισμό υπηρεσιών ως ένδειξη ότι έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη πόσο επιθετικοί ήταν οι κεντρικοί τραπεζίτες όταν άρχισαν τις επιτοκιακές αυξήσεις το Μάρτιο του 2022 και πόσο επιφυλακτικοί είναι στο να θεωρήσουν κάποια μεμονωμένα στοιχεία ως γενικευμένη τάση, η πιθανότητα να διακηρύξουν τώρα την οιαδήποτε νίκη φαίνεται πολύ απομακρυσμένη. 

Επίσης, και ο βασικός και ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθούν να απέχουν κατά πολύ από το στόχο 2% της Fed. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει πρόσφατα ότι ο δείκτης για τον κλάδο υπηρεσιών θεωρείται τώρα βασικός παράγοντας καθώς το κόστος ενοικίασης αναμένεται να υποχωρήσει προς τα τέλη του έτους. Όμως, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του έχουν επιστήσει την προσοχή ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. 

Αυτό που βλέπει η κεντρική τράπεζα αυτή τη στιγμή είναι μία ισχυρή αγορά εργασίας που αντέχει τα υψηλότερα επιτόκια. Αυτό αποτελεί συγχρόνως «κατάρα και ευχή», καθώς οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται και απειλούν με περαιτέρω άνοδο τον πληθωρισμό. 

«Εάν μπορέσει να επιτύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς να πλήξει την αγορά εργασίας, τότε αυτό θα σημάνει ομαλή προσγείωση. Αυτή την προοπτική την είδαμε στα σημερινά στοιχεία καθώς και στα μακροοικονομικά της προηγούμενης εβδομάδας», αναφέρει ο Ράντι Φρέντερικ της Charles Schwab. 

Oι αγορές προεξοφλούν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CME Group. Επίσης, ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία αντίστοιχη αύξηση το Μάρτιο, για να κάνει εν συνεχεία μία παύση προτού μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έως τα τέλη του έτους. 

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφια Πάτρικ Χάρκερ τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για να κάνει μετά μία παύσι. Κάποιοι ωστόσο από τους συναδέλφους του δεν βλέπουν μείωση των επιτοκίων το 2023. 

«Δεν πιστεύω ότι η Fed είναι κοντά στο να διακηρύξει νίκη. Είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στη λεκτική της, ακόμη και στο να διατυπώσει ότι θα επιβραδύνει το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων στις 25 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει παραδοχή της βελτίωσης των στοιχείων. Δεν αναμένω εντυπωσιακή αλλαγή τόνου και λεκτικής για αρκετό ακόμη διάστημα», αναφέρει η Σιμόνα Μοκούτα, επικεφαλής οικονομολόγος της State Street Global Advisors. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News