Business & Finance Παρασκευή 6/01/2023, 19:15
ΕΡΓΑΣΙΑ

Και όμως: H ξεκούραση είναι παραγωγική και οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία

Και όμως: H ξεκούραση είναι παραγωγική και οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία

Η ξεκούραση θεωρείται συχνά ως το αντίθετο της επιτυχίας.

Σε μια κουλτούρα που συχνά εξυμνεί την «πίεση», το να αφιερώνουμε υπερβολικά πολλές ώρες σε μία οθόνη, να τρώμε μεσημεριανό γεύμα στον χώρο εργασίας μας και να μην έχουμε χρόνο να κάνουμε οτιδήποτε εκτός της δουλειάς μας έχουν γίνει «θέμα τιμής».

Το μήνυμα ότι η επιτυχία ανήκει σε αυτούς που εργάζονται έως εξαντλήσεως προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, κηρύσσεται παντού, από viral αναρτήσεις στο Instagram που ισχυρίζονται ότι «ο ύπνος είναι για τους αδύναμους» μέχρι στελέχη επιχειρήσεων που καυχιούνται ότι εργάζονται 100 ώρες την εβδομάδα.

Αποδεικνύεται ωστόσο ότι το να «κατεβάζεις ταχύτητα», το να κάνεις λιγότερα και να αφιερώνεις χρόνο για ξεκούραση μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν κάποιον να γίνει πιο επιτυχημένος – και παραγωγικός – στη δουλειά του μακροπρόθεσμα.

Τα κρυφά oφέλη της ξεκούρασης στη δουλειά 

Το να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας δεν αποτρέπει απλώς την εξάντληση αλλά έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να τονώσει τη δημιουργικότητα, να βοηθήσει σε καλύτερη συγκέντρωση και να κάνει πιο αποτελεσματικό τον χρόνο που αφιερώνετε σε συναντήσεις και εργασίες.

«Η ξεκούραση είναι ένα βασικό συστατικό της καλής και έξυπνης εργασίας», εξήγησε ο Alex Soojung-Kim Pang, συγγραφέας του βιβλίου «Rest: Why You Get More Done When You Work Less» σε ένα άρθρο για το Greater Good Magazine.

Πολύ περισσότερο, «η ανάπαυση είναι παραγωγική», λέει στο CNBC ο LaShawn Davis, σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού. «Η παραγωγικότητα δεν είναι μόνο να έχεις αποτελέσματα, έχει να κάνει με τα καλύτερα αποτελέσματα που μπορείς να έχεις και είναι αδύνατο να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου αν δεν είσαι καλά και ξεκούραστος».

Οι άνθρωποι που δίδουν προτεραιότητα στην ξεκούραση, έχουν δείξει ότι εργάζονται με περισσότερη ενέργεια και είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν την όποια πρόκληση προκύπτει. 

Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και όταν ο εγκέφαλός μας ξεκουράζεται, είναι ακόμα ενεργός, δεσμεύοντας το «δίκτυο που βρίσκεται σε παύση» για να λύσει προβλήματα, να σκεφτεί δημιουργικά και να αναζητήσει νέες πληροφορίες, εξήγησε ο Pang.

«Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να ελέγξουμε πλήρως αυτές τις διαδικασίες. Αλλά μαθαίνοντας να ξεκουραζόμαστε καλύτερα, μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις αφήσουμε να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Συνεπώς, η ξεκούραση θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη στη δουλειά, λέει ο Davis. «Δεν υπάρχει τίποτα, καμία δουλειά, κανένας μισθός, κανένα project που να είναι πιο σημαντικό από εσάς και την ευημερία σας. Μην συμβιβάζετε την ξεκούρασή σας, τη λογική σας, για χάρη μιας δουλειάς», είναι η συμβουλή που δίδει στους εργαζομένους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Burnout: Τρία red flags πριν καν πείτε «ναι» σε μια νέα δουλειά

Εργασία και άδειες: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους

Μήπως είστε εθισμένοι στη δουλειά; Το απλό τεστ που βρίσκει τους εργασιομανείς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News