ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τάσεις στο streaming: Τι θα αλλάξει το 2023

Οι τάσεις στο streaming: Τι θα αλλάξει το 2023

Το 2022 υπήρξε μια ενδιαφέρουσα χρονιά για το χώρο του streaming, με αλλαγές στον τρόπο θέασης περιεχομένου.  

Από τη μια το Disney+ έγινε διαθέσιμο σε δεκάδες χώρες, από την άλλη η πλατφόρμα του Netflix που έπρεπε να αντιμετωπίσει μια σειρά από πρωτοφανείς προκλήσεις όταν τον Απρίλιο έχασε για πρώτη φορά στη δεκαετή πορεία της, περί τους 200.000 συνδρομητές. Λίγοι είχαν προβλέψει αυτό το μεγάλο «ταρακούνημα» για τη streaming υπηρεσία που υπήρξε πρωτοπόρος στη βιομηχανία ψυχαγωγίας συστήνοντας – μεταξύ άλλων – το μοντέλο του binge watching (αδιάλειπτη παρακολούθηση). Αλλά λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, η κρίση έμοιαζε πως είχε τελειώσει, καθώς το Netflix πρόσθεσε 2.4 εκατ. χρήστες. 

Το παζλ συμπλήρωσαν με ακόμα περισσότερες πρωτότυπες (και ακριβές) κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές κι άλλες πλατφόρμες: από την Apple TV+ και το Amazon Prime Video, μέχρι το HBO Max και το Discovery+. 

Η απώλεια συνδρομητών του Netflix ήταν σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του 2022. Ποιες θα είναι οι φετινές τάσεις του streaming;

Οικονομικότερα πακέτα με διαφημίσεις

Όπως το Netflix, έτσι και το Disney+ σύστησαν πρόσφατα οικονομικότερα πακέτα μηνιαίας συνδρομής που όμως περιλαμβάνουν και διαφημίσεις.  Στόχος, τουλάχιστον για το Netflix, είναι η αύξηση των εσόδων της πλατφόρμας. Όσο για το Disney+, η εταιρεία ευελπιστεί να φτάσει τα 230 – 260 εκατομμύρια συνδρομητές μέχρι το οικονομικό έτος του 2024. 

Κι ενώ αρχικά πολλοί δυσανασχέτησαν με αυτή την εξέλιξη, μένει να δούμε αν η χρήση αυτών των πακέτων θα είναι η αρχή για να υιοθετήσουν κι άλλες πλατφόρμες παρόμοια προσέγγιση. 

Μια νέα υπηρεσία streaming 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Variety, η WarnerMedia – μητρική του αμερικανικού δικτύου HBO – ανακοίνωσε τον Αύγουστο τη συγχώνευση με την Discovery ώστε να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία παραγωγής. Η υπηρεσία αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια πληροφορία σχετικά με το κόστος συνδρομής. 

Netflix: Τέλος στην κοινή χρήση λογαριασμού

Οι νέοι κανόνες κοινής χρήσης λογαριασμών του Netflix θα τεθούν σε ισχύ το 2023. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα για έναν κύριο κάτοχο λογαριασμού στην πλατφόρμα, να αφήσει κάποιον που παρακολουθεί χωρίς να πληρώνει, εκτός. Δεν είναι σαφές εάν η χρέωση για τον δεύτερο θα είναι για μόνο μια φορά ή σε μηνιαία βάση.

Το Disney+ ξεπερνά το Netflix σε συνδρομητές

Η πλατφόρμα του Disney+ σημείωσε εντυπωσιακή ανάπτυξη. συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης 12,1 εκατομμυρίων συνδρομητών το τρίτο τρίμηνο. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Forbes, οι αναλυτές αναμένουν ότι η πρόσφατη κυκλοφορία της υπηρεσίας που υποστηρίζεται από διαφημήσεις, θα ωθήσει τη Disney+ ακόμα πιο ψηλά στον μεγάλο ανταγωνισμό του streaming. 

Διαβάστε επίσης: 

Εσείς πήρατε το email για τον λογαριασμό σας από το Netflix; Τι σημαίνει

Το YouTube θέλει να γίνει το κέντρο του streaming – Και έκανε το πρώτο βήμα

Ποιες σειρές «έσωσαν» το Netflix από τη διαρροή των συνδρομητών;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News