Business & Finance Πέμπτη 5/01/2023, 08:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαδικτυακός κτηνίατρος μέχρι… καθηγητής για influencers: 5 επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν 5 χρόνια

Διαδικτυακός κτηνίατρος μέχρι… καθηγητής για influencers: 5 επαγγέλματα που δεν υπήρχαν πριν 5 χρόνια

Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ζουν και κοινωνικοποιούνται, ενώ τα διαδικτυακά εργαλεία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η πανδημία οδήγησε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που δεν φανταζόμασταν καν οτι θα μπορούσαν να υπάρξουν πριν από πέντε χρόνια. 

Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την COVID-19 είναι σίγουρα μια εξέλιξη των τελευταίων δύο ετών, ωστόσο η ταχεία ανάπτυξη του διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούν νέες θέσεις εξαιτίας αυτής της «άνθισης».

Ακολουθούν ορισμένες θέσεις εργασίας που θα έμοιαζαν παράταιρες πριν από πέντε χρόνια, αλλά πλέον κάποιοι βγάζουν χρήματα από αυτές και μάλιστα αρκετά. 

Υπεύθυνος συμμόρφωσης COVID

Ο Νταν Σλαντ εργάστηκε κάποτε ως κασκαντέρ και στη συνέχεια ως γιατρός σε κινηματογραφικές παραγωγές. Όταν όμως ξεκίνησε η πανδημία το 2020, η δουλειά του άλλαξε.

«Ξαφνικά υπήρχαν πολλοί κανόνες σε παραγωγές ταινιών προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων», ανέφερε. 

Έτσι ο ίδιος αποφάσισε να γίνει υπεύθυνος συμμόρφωσης Covid στο Τέξας.

«Η δουλειά του υπεύθυνου συμμόρφωσης σε ένα πλατό περιλαμβάνει τον έλεγχο κάθε ατόμου στο πλατό κάθε τρεις ημέρες για COVID-19, τη μέτρηση της θερμοκρασίας και την επιβολή των απαιτήσεων κοινωνικής αποστασιοποίησης», επισήμανε.
Ωστόσο όπως και ο ίδιος επισήμανε αυτή η θέση εργασίας έχειθ με τον καιρό αρχίζει να εξαφανίζεται. 

Εύρος αμοιβής: 20-25 δολάρια την ώρα

Online εκπαιδευτής γυμναστικής

Πριν από πέντε χρόνια, η Σελένα Γουάτκινς, δίδασκε γυμναστική και εργαζόταν ως επαγγελματίας χορεύτρια. Όταν η πανδημία χτύπησε το 2020, όλες οι συναυλίες στις οποίες θα συμμετείχε, ακυρώθηκαν.

Τότε η Γουάτκινς άρχισε αμέσως να κάνει ζωντανά μαθήματα γυμναστικής στο Instagram, στη συνέχεια δημιούργησε μια πλατφόρμα και άρχισε να διδάσκει μέσω Zoom. 

Η Γουάτκινς το βρίσκει εκπληκτικό να βλέπει ανθρώπους να παρακολουθούν τα μαθήματά της από το Λονδίνο, το Σικάγο και το Τενεσί, ενώ η ίδια διδάσκει από το στούντιό της στο Λος Άντζελες. 

«Είναι συναρπαστικό, επειδή η πανδημία έκανε φανερό πόσο πολύ πρέπει να εστιάσουμε στην ευεξία μας και την ψυχική και σωματική μας υγεία», είπε.

Σημειώνεται πως το 2020, η βιομηχανία της γυμναστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στράφηκε προς τα online μαθήματα αλλά και στην γυμναστική με εικονική πραγματικότητα. 

Εύρος αμοιβής: 40.000 έως 72.000 δολάρια ετησίως.

Σύμβουλος επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε κρυπτονομίσματα αποτιμήθηκε σε 0,67 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αναμένεται να φτάσει τα 9,36 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Ωστόσο συνοδεύεται από τεράστιους κινδύνους, όπως έδειξε η πρόσφατη κατάρρευση της FTX.

Η Mia Samson, financial planner, στη Σάντα Μόνικα, λέει ότι έγινε πιστοποιημένη σύμβουλος ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων από την επιθυμία της να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες της. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κρυπτονομίσματα απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα», λέει επισημαίνοντας πως «Ήταν ένας χώρος για τον οποίο πολλοί από εμάς ενδιαφερόμασταν οι ίδιοι ως επενδυτές, αλλά και οι πελάτες μας έρχονταν σε εμάς με ερωτήσεις».

Σχετικά με το πρωτότυπο επαγγέλμά της, η ίδια επισημαίνει πως «όπως κάθε εξελισσόμενη τεχνολογία, θα χρειαστεί χρόνος για να υιοθετηθεί από περισσότερα άτομα. Σίγουρα βλέπω πολλά θετικά που σχετίζονται με αυτό, αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές – η κρυπτογράφηση εξελίσσεται τόσο γρήγορα και η νομοθεσία δυσκολεύεται να ακολουθήσει. Το ρυθμιστικό πλαίσιο και τα πρότυπα θα βοηθούσαν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης σε αυτόν τον χώρο, ώστε να ηρεμήσει η αστάθεια και να σταματήσει η παράνομη δραστηριότητα».

Εύρος αποδοχών: 60.000 έως 90.000 δολάρια ετησίως

Influencer Καθηγητής MBA

Το μάρκετινγκ από τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μεγάλη μία μεγάλη και σχετικά άγνωστη επιχείρηση, η αξία της οποίας αναμένεται να ανέλθει σε 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα παρά το γεγονός πως πλέον αποτελεί μία κατηγορία από μόνο του το μάρκετινγκ από τους influencers, δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών που να διδάσκουν το συγκεκριμένο είδος μάρκετινγκ.  

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Mohan Sawhney, καθηγητής στο Kellogg School of Management, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών γύρω από το influencing. 

Ο ίδιος ξεκίνησε τα μαθήματα τον Δεκέμβριο του 2021 και ανέλυσε στους μαθητές του τις στρατηγικές που ακολουθούν διάσημοι influencers στα social media. 

Εύρος αμοιβών: 57.000 έως 184.000 δολάρια ετησίως

Διαδικτυακός κτηνίατρος

Ακριβώς όπως η ανθρώπινη ιατρική έχει κάνει όλο και περισσότερο το άλμα προς τις εικονικές επισκέψεις, έτσι και η κτηνιατρική. Μέχρι και το 80% των κτηνιάτρων κάτω των 40 ετών είναι γυναίκες και θέλουν όλο και περισσότερο να έχουν ευέλικτο πρόγραμμα και να εργάζονται με τους δικούς τους όρους. Υπάρχει επίσης τεράστια έλλειψη κτηνιάτρων στις πόλεις, που δημιουργεί μεγάλες λίστες αναμονής. Σε όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει η τηλεϊατρική.

Ο Δρ Μπράιαν Έβανς είναι κτηνίατρος και κλινικός διευθυντής της Dutch, μιας εταιρείας που φέρνει σε επαφή ιδιοκτήτες ζώων με κτηνιάτρους μέσω video chat. 

Η εταιρεία λέει ότι έχει βοηθήσει 25.000 κατοικίδια ζώα από την έναρξη λειτουργίας της τον Ιανουάριο του 2021.

Σε κάθε περίπτωση η τηλεϊατρική δεν πρόκειται ποτέ να αντικαταστήσει την φυσική επαφή. 
«Θα είναι πάντα ένα συμπλήρωμα της προσωπικής φροντίδας, επειδή μέσω της τηλεϊατρικής δεν μπορεί να κάνεις χειρουργική επέμβαση, ούτε να εξετάσεις και να πάρεις αίμα. Ωστόσο μπορεί μέχρι ένα σημείο να διευκολύνει τόσο τους κτηνιάτρους όσο και τους ασθενείς», ανέφερε ο Δρ. Έβανς.

Εύρος αμοιβής: 70.000 έως 80.000 δολάρια ετησίως.

Διαβάστε επίσης: 

Τα 10 χειρότερα επαγγέλματα: Αυτά είναι τα πτυχία που μετανιώνουν οι περισσότεροι

Καλός μισθός και χαμηλό στρες: Αυτή είναι η λιγότερο αγχωτική καλοπληρωμένη δουλειά

Αυτός είναι ο υπάλληλος που θέλουν όλοι οι CEOs – Τα 4 χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News