Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 21:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Global SWF: Για πρώτη φορά πτώση στην αξία ενεργητικού κρατικών επενδυτών το 2022

Global SWF: Για πρώτη φορά πτώση στην αξία ενεργητικού κρατικών επενδυτών το 2022

H απότομη πτώση των μετοχών και ομολόγων στη διάρκεια του 2022 οδήγησε σε μείωση της συνολικής αξίας ενεργητικού των επενδυτικών κρατικών ταμείων και συνταξιοδοτικών ταμείων του πλανήτη για πρώτη φορά έως σήμερα. Η πτώση είναι της τάξης των 2,2 τρισ.δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Global SWF. 

Η αξία του ενεργητικού που βρίσκεται υπό τη διαχείριση των επενδυτικών κρατικών ταμείων μειώθηκε στα 10,6 από τα 11,5 τρισ.δολάρια, ενώ η αντίστοιχη αξία ενεργητικού των κρατικών συνταξιοδοτικών ταμείων περιορίστηκε στα 20,8 από τα 22,1 τρισ.δολάρια.

Ο Diego Lopez της Global SWF αναφέρει ότι ο βασικός παράγοντας πίσω από τη μείωση αυτή είναι «η ταυτόχρονη και σημαντική διόρθωση, άνω του 10%, των κορυφαίων αγορών μετοχών και ομολόγων, ένας συνδυασμός που είχε να συμβεί εδώ και 50 έτη.  

Η Global SWF ανέλυσε τα στοιχεία 455 κρατικά ελεγχόμενων επενδυτών με συνολικό ενεργητικό αξίας 32 τρισ.δολαρίων. Το συνταξιοδοτικό ταμείο ATP της Δανίας υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα με πτώση 45% η οποία κόστισε περί τα 34 δισ.δολάρια στους Δανούς συνταξιούχους. 

Ωστόσο, παρά τις έντονες πιέσεις, οι δαπάνες των ταμείων για την αγορά εταιρειών, ακίνητης περιουσίας και υποδομών αυξήθηκαν 12% συγκριτικά με το 2021. Το ποσό ρεκόρ των 257,5 δισ.δολαρίων δαπανήθηκε σε 743 συμφωνίες με τα επενδυτικά κρατικά ταμεία να «σφραγίσουν» αριθμό ρεκόρ «μεγάλων συμφωνιών» αξίας άνω του 1 δισ.δολαρίων εκάστη. 

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης, το GIC, με ενεργητικό ύψους 690 δισ.δολαρίων, κατέλαβε την πρώτη θέση με δαπάνες 39 δισ.δολαρίων σε 72 συμφωνίες, το ήμισυ εκ των οποίων στο real estate. 

Oυσιαστικά, οι πέντε από τις 10 μεγαλύτερες επενδύσεις όλων των εποχών από κρατικά ελεγχόμενους επενδυτές έλαβαν χώρα το 2022, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, όταν το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης, το Temasek, δαπάνησε 7 δισ.δολάρια για να αγοράσει την εταιρεία Element Materials από την εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Bridgepoint. 

To Mάρτιο, το καναδικό BCI συμφώνησε να εξαγοράσει το 60% της βρετανικής National Grid Gas Transmission & Metering, που ελέγχεται από τη Macquarie. Δύο μήνες αργότερα, το ιταλικό επενδυτικό κρατικό ταμείο CDP αφιέρωσε 4,4 δισ.δολάρια για την εξαγορά της Autostrade per l’Italia μαζί με τις Blackstone και Macquarie. 

«Εάν οι χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίσουν να παρουσιάζουν πτώση το 2023, τότε πιθανότατα τα επενδυτικά κρατικά ταμεία θα εξακολουθήσουν να «ψάχνουν για ελέφαντες» ως ένα αποτελεσματικό μέσο για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους». 
 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News