Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 17:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: «Προσλαμβάνονται» ψηφιακά άτομα – Το κόστος

Κίνα: «Προσλαμβάνονται» ψηφιακά άτομα – Το κόστος

Αδρά πληρώνουν οι επιχειρήσεις της Κίνας για ψηφιακούς εργαζομένους, με την τεχνολογική Baidu να υπολογίζει ότι ο αριθμός των σχετικών πρότζεκτ διπλασιάστηκε το 2022. Η τιμή απόκτησης ενός τέτοιου avatar για έναν χρόνο κυμαίνεται μεταξύ 2.800 (για δισδιάστατο άτομο) και 14.300 δολαρίων (για τρισδιάστατο).

Πρόκειται για ψηφιακά avatar που μπορούν να τραγουδήσουν ή ακόμη και να μιλήσουν με το κοινό, ενώ εμφανίζονται όλο και περισσότερο στον κινεζικό κυβερνοχώρο. Όπως δήλωσε στο CNBC ο Li Shiyan, επικεφαλής ψηφιακών ατόμων και ρομποτικής στην Baidu, το κόστος έχει πέσει κατά περίπου 80% από πέρυσι, καθώς βελτιώθηκε η τεχνολογία. Αναμένει ότι η συγκεκριμένη αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 50% μέχρι το 2025.

Η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη ψηφιακών ατόμων. Ενδεικτικά, το Πεκίνο ανακοίνωσε τον Αύγουστο σχέδιο για την ανάπτυξη της σχετικής βιομηχανίας τουλάχιστον στα 50 δισ. γουάν μέχρι το 2025. Επίσης, το φθινόπωρο τα αρμόδια κινεζικά υπουργεία ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα για ενσωμάτωση περισσότερης εικονικής πραγματικότητας, ιδίως στην τηλεόραση, στην μεταποίηση και άλλους τομείς. Στην παρουσίαση του τελευταίου πενταετούς κρατικού προγράμματος έγινε έκκληση για περισσότερη ψηφιοποίηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της εικονικής και της ενισχυμένης πραγματικότητας.

Ήδη οι τεχνολογικές εταιρείες της χώρας έχουν αναπτύξει διάφορα σχετικά προγράμματα. Για παράδειγμα η εφαρμογή streaming βίντεο και παιχνιδιών Bilibili απέκτησε την ψηφιακή τραγουδίστρια Luo Tianyi, της οποίας η εικόνα και η φωνή είναι κατασκευασμένες ψηφιακά. Το 2022, η εταιρεία εστίασε στην βελτίωση της χροιάς της, μέσω αλγορίθμου AI.

Σημειώνεται ότι η Luo Tianyi αναπτύχθηκε το 2012 και έχει σχεδόν 3 εκατ. φαν. Μάλιστα, τραγούδησε και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τεχνολογία: Οι 10 τάσεις που θα δούμε το 2023

Κυριολεκτικά ανεγκέφαλοι «πρακτικάριοι»: Τα ρομπότ που φέρνουν καφέ στο γραφείο

O μηχανικός της Google που προσπαθεί να πείσει ότι το ρομπότ LaMDa έχει «ψυχή»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News