Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 15:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Μειώθηκαν κατά 45,5% οι εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022

Ρωσία: Μειώθηκαν κατά 45,5% οι εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom πέραν της ζώνης που περιλαμβάνει τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μειώθηκαν κατά 45,5% το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, εν μέσω της σφοδρής πτώσης των εξαγωγών ρωσικών υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Στην σχετική ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ αναφέρει ότι ο όμιλος εξήγαγε 100,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά το 2022 προς τις χώρες του «άπω εξωτερικού», όρος που χρησιμοποιείται από την Μόσχα για να περιγράψει την ζώνη πέραν των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2021, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς το «άπω εξωτερικό» ανήλθαν σε 185,1 κυβικά μέτρα.

Μετά την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων από την Δύση κατά της Ρωσίας, οι εξαγωγές υδρογονανθράκων της Μόσχας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν μειωθεί δραστικά.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι χώρες της Ομάδας των 7 και η Αυστραλία συμφώνησαν επίσης στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια/βαρέλι, με στόχο την μείωση ζωτικής σημασίας εσόδων για την Μόσχα.

Σε αντίδραση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει από την 1η Φεβρουαρίου την πώληση του πετρελαίου της στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν.

Για να αντισταθμίσει τις απώλειες, η Μόσχα προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε την εκμετάλλευση γιγάντιου κοιτάσματος στην Σιβηρία που θα επιτρέψει την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα. Η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή από το 2024 του αγωγού φυσικού αερίου Δύναμη της Σιβηρίας 2 για την τροφοδοσία του Πεκίνου μέσω της Μογγολίας.

Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom δήλωσε ότι «οι προοπτικές αύξησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στον κόσμο τοποθετούνται στην Ασία και κυρίως στην Κίνα» Ο Αλεξέι Μίλερ πρόσθεσε ότι το 2022 οι εξαγωγές προς το Πεκίνο υπερέβησαν, «έπειτα από αίτημα της Κίνας», τις προβλεπόμενες από τα συμβόλαια ποσότητες.

Εκτός του αγωγού φυσικού αερίου Δύναμη της Σιβηρίας 1, η Gazprom σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές από την ρωσική Απω Ανατολή και μέσω του αγωγού Δύναμη της Σιβηρίας 2. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Μίλερ, οι εξαγωγικοί δίαυλοι θα επιτρέψουν την αποστολή περίπου 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News