Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 14:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένας στους τρεις Βρετανούς δυσκολεύεται να βρει 20 επιπλέον λίρες

Ένας στους τρεις Βρετανούς δυσκολεύεται να βρει 20 επιπλέον λίρες

Τουλάχιστον το ένα τρίτο των ενηλίκων στη Βρετανία θεωρεί δύσκολο ή και αδύνατο να αντεπεξέλθει σε αύξηση των μηνιαίων εξόδων του κατά 20 λίρες. Αυτό προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση της Citizens Advice, σύμφωνα με την οποία το 25% το θεωρεί «κάπως δύσκολο», το 7% «πολύ δύσκολο» και το 4% «αδύνατο», με το ποσοστό συνολικά να φτάνει το 36%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι Βρετανοί στρέφονται σε ακραία μέτρα για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους ζωής, όπως το να τρώνε μόνο κρύα γεύματα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από διαφορετική έρευνα της StepChange, σύμφωνα με την οποία όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Βρετανίας χρησιμοποιούν κεριά ή αποφεύγουν να ανοίξουν τον φούρνο, διότι φοβούνται το βάρος στους λογαριασμούς ρεύματος.

Κατά την Citizens Advice, στην οποία ερωτήθηκαν 2.000 ενήλικες στη Βρετανία μεταξύ 5 και 9 Δεκεμβρίου, σχεδόν ένα τέταρτο των συμμετεχόντων (23%) είχε κάνει μεγαλύτερα έξοδα σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, προϊόντα υγιεινής και ρεύμα, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Περίπου τα δύο τρίτα (37%) δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο για έξι μήνες ακόμη, χωρίς να καταφύγει σε επιπλέον στήριξη. Ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποίησε χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά πάνω από τους μισούς (56%) δήλωσαν ότι είτε τις είχαν εξαντλήσει είτε αναμένεται να τις εξαντλήσουν στους επόμενους τρεις μήνες.

Το συνεχές στρες από την οικονομική πίεση φαίνεται να επηρεάζει και την ψυχική υγεία, με το 28% να δηλώνει ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί λόγω των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citizens Advice, Dame Clare Moriarty δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Εκατομμύρια νοικοκυριά βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο με τα οικονομικά τους: στερεύουν οι αποταμιεύσεις, προχωρούν χωρίς τα βασικά αγαθά και στρέφονται σε τράπεζες τροφίμων για να αντεπεξέλθουν…Χωρίς περαιτέρω στοχευμένη παρέμβαση, ενδέχεται να έχουμε άλλο ένα έτος απόγνωσης για εκατομμύρια ανθρώπους».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στα ύψη η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων

Αποκαλυπτική έρευνα: Πάνω από ένας στους τρεις καταναλωτές δανείζεται ή «τρώει από τα έτοιμα»

Επιχειρήσεις: Ο τουρισμός αντιστάθμισε τις απώλειες – «Θολό» το μέλλον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News