Business & Finance Δευτέρα 2/01/2023, 09:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντουμπάι: Γιατί βάζει τέλος στον φόρο του 30% στο αλκοόλ

Ντουμπάι: Γιατί βάζει τέλος στον φόρο του 30% στο αλκοόλ

Με την κατάργηση του φόρου 30% στις πωλήσεις αλκοόλ ξεκίνησε τη νέα χρονιά το Ντουμπάι, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση του ως επιχειρηματικού και τουριστικού κέντρου της Μ. Ανατολής.

Αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τους γείτονες στον Περσικό Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, η κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά από αλλαγές, προκειμένου να κάνει το Ντουμπάι πιο ελκυστικό στους ξένους που θα ήθελαν να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Το αλκοόλ είναι ευρέως διαθέσιμο στο Ντουμπάι. Όμως μια πίντα μπύρας μπορεί να κοστίζει περισσότερα από 15 δολάρια στα εστιατόρια, ενώ τα μπουκάλια κρασιού ξεκινούν ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια.

Αυτό ωθούσε πολλούς κατοίκους να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο σε άλλα εμιράτα,  όπως το Ουμ αλ Καουάιν, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά, όπου οι τιμές είναι πολύ φθηνότερες.

Καθώς ο φόρος του 30% καταργείται και η άδεια για το αλκοόλ (που κόστιζε περίπου 70 δολάρια τον χρόνο) γίνεται δωρεάν, οι εταιρείες ποτών στο Ντουμπάι  διακηρύσσουν με διαφημίσεις τους το τέλος σε αυτές τις μεγάλες διαδρομές.

Πάντως, οι άδειες για το αλκοόλ θα εξακολουθήσουν να χρειάζονται,  επειδή οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να αγοράσουν αλκοόλ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι expatriates αποτελούν πάνω από το 80% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων στα ΗΑΕ, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ξένους τις επόμενες δεκαετίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αρχές των Εμιράτων εισήγαγαν μια σειρά μέτρων, με στόχο τη χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών, σημειώνει το Bloomberg. Συγκεκριμένα, υιοθετήθηκε η εργάσιμη εβδομάδα της Δευτέρας με Παρασκευή και δόθηκε τέλος στην απαγόρευση συμβίωσης των ανύπαντρων ζευγαριών. Επίσης, χαλάρωσαν οι κανόνες μετανάστευσης και με την εισαγωγή της «χρυσής βίζας», αλλοδαποί μπορούν να εργάζονται, να ζουν και να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζονται χορηγό στη χώρα.

Σημειώνεται ότι το αλκοόλ παραμένει εντελώς απαγορευμένο στη Σαουδική Αραβία. Σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Κατάρ και το Ομάν, φορολογείται σημαντικά.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Γίνεται Μουντιάλ χωρίς μπύρα; Το Κατάρ τινάζει τα πάντα στον αέρα στο παρά πέντε

Για σκι στην έρημο: Το φιλόδοξο project που είναι 33 φορές σαν τη Νέα Υόρκη

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News