Business & Finance Τετάρτη 28/12/2022, 22:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία καταργεί τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

Η Τουρκία καταργεί τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατάργησε την Τετάρτη τα όρια ηλικίας ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης, σε μια κίνηση που επιτρέπει σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους να συνταξιοδοτηθούν άμεσα, λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις εκλογές.

Η προεδρική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανακοίνωσε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την ανάκτηση της υποστήριξης που έχει χαθεί εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού, της πτώσης της λίρας και της απότομης πτώσης του βιοτικού επιπέδου.

Προηγουμένως, η ηλικία συνταξιοδότησης είχε οριστεί στα 58 έτη για τις γυναίκες και στα 60 έτη για τους άνδρες. Δεν ήταν ακόμη σαφές πόσο θα κόστιζε το νέο σύστημα, αλλά ο Ερντογάν δήλωσε ότι 2,25 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν επιλέξιμοι να συνταξιοδοτηθούν άμεσα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13,9 εκατομμύρια συνταξιούχοι στην Τουρκία.

Εργατικές ομάδες διαμαρτύρονταν για την απαίτηση ελάχιστου ορίου ηλικίας εδώ και αρκετά χρόνια, ζητώντας ότι αντί αυτού οι εργαζόμενοι θα έπρεπε απλώς να υποχρεούνται να συμπληρώσουν τον υποχρεωτικό αριθμό ημερών εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν. Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι δίνει ώθηση στον Ερντογάν πριν από τις κρίσιμες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Σε δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν επέβλεψε την καταστολή των διαφωνιών και τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που βοήθησαν να πέσει η λίρα στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου πριν από μια δεκαετία.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News