Business & Finance Τετάρτη 28/12/2022, 18:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Φέτος οι χαμηλότερες εξαγωγές αυτού του αιώνα

Gazprom: Φέτος οι χαμηλότερες εξαγωγές αυτού του αιώνα

Κατά σχεδόν 50% μειώθηκαν το 2022 οι εξαγωγές της ρωσικής Gazprom προς τις κύριες εξαγωγικές αγορές, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2000.

Εκτός των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο ρωσικός κολοσσός εξήγαγε 100,9 δισ. κυβικά μέτρα καυσίμων, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Alexey Miller, προφανώς ως αποτέλεσμα των τριγμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, οι εξαγωγές υποχώρησαν στα 412,6 δισ. κυβικά μέτρα φέτος, σύμφωνα με τον Miller. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι και για το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον του 2008.

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Gazprom, οι εξαγωγές συρρικνώνονται επί μήνες. Εξάλλου, οι βασικοί αγωγοί διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν επηρεαστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν πλήρως τις εισαγωγές, καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Σημειώνεται πως αντιθέτως, η Gazprom ενισχύει σταδιακά τις ροές προς την Κίνα. Ειδικότερα, οι ημερήσιες ποσότητες που κατέφθασαν τον Δεκέμβριο υπερέβησαν τα επίπεδα που είχαν τεθεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν απαγορεύει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε κράτη που υιοθέτησαν το πλαφόν

Δέκα μήνες μετά την εισβολή: Τα πρώτα πλήγματα στη ρωσική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News