Business & Finance Δευτέρα 26/12/2022, 19:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τα γουρούνια είναι το νέο θύμα της ενεργειακής κρίσης

Γερμανία: Τα γουρούνια είναι το νέο θύμα της ενεργειακής κρίσης

Η κτηνοτροφία προστίθεται στη λίστα με τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, καθώς τα κοπάδια των χοίρων στη χώρα έχουν συρρικνωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους για τους παραγωγούς.

Η Γερμανία κατέγραψε 21,3 εκατομμύρια χοίρους στις 3 Νοεμβρίου, δηλαδή τουλάχιστον 10% λιγότερους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σχεδόν 20% λιγότερους σε σύγκριση με το 2020, φέρνοντας τον αριθμό στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Η Γερμανία έχασε επίσης 1.900 χοιροτροφικές μονάδες φέτος, έπειτα από την απώλεια 1.600   μονάδων μεταξύ του 2020 και του 2021.

Τον Οκτώβριο -τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία- το κόστος παραγωγής για όλα τα κρέατα ήταν αυξημένο σχεδόν κατά 47% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δείχνουν τα στοιχεία της Destatis.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν ένα ακόμα χτύπημα στη γερμανική βιομηχανία, η οποία αντιμετώπισε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας τον περασμένο χρόνο, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πολλά εργοστάσια σε ενεργοβόρους τομείς, όπως είναι τα χημικά, το γυαλί και τα μέταλλα, έχουν μειώσει την παραγωγή τους, ενώ ορισμένα απολύουν προσωπικό και μεταφέρουν τμήματα των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό για να αντεπεξέλθουν.

Έως και 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία θα μπορούσαν να τεθούν σε αναστολή την επόμενη άνοιξη, καθώς οι εργοδότες τους αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας και πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου, δήλωσε στο CNN τον Οκτώβριο ο Marc Schattenberg, ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Για τις χοιροτροφικές μονάδες, το ενεργειακό κόστος δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ένα ξέσπασμα του ιού της αφρικανικής γρίπης των χοίρων στην ανατολική Γερμανία σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών στην Κίνα έχουν προκαλέσει επίσης πονοκεφάλους στους παραγωγούς.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News