Business & Finance Δευτέρα 26/12/2022, 10:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη να ανοίξει τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ευρώπη

Η Ρωσία είναι έτοιμη να αρχίσει και πάλι να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal-Europe, κάτι το οποίο είχε προηγουμένως διακοπεί για πολιτικούς λόγους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 «Η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει επίκαιρη, καθώς οι ελλείψεις φυσικού αερίου επιμένουν, και έχουμε κάθε ευκαιρία να ξαναρχίσουμε τις προμήθειες. Για παράδειγμα, ο αγωγός Yamal-Europe, ο οποίος σταμάτησε για πολιτικούς λόγους, παραμένει αχρησιμοποίητος», είπε ο Novak.

Υπάρχει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου από την Ευρώπη, είπε ο Νόβακ, σύμφωνα με το TASS.

 «Σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει ζήτηση για το φυσικό αέριο μας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να θεωρούμε την Ευρώπη σαν μια πιθανή αγορά για την πώληση των προϊόντων μας. Είναι σαφές ότι ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία εναντίον μας, η οποία έληξε με πράξεις δολιοφθοράς κατά του Nord Stream», είπε.

Η Ρωσία βρίσκεται σε ενεργειακή αντιπαράθεση με την Ευρώπη από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Τον Μάιο, μόλις 44 ώρες αφότου η Ουκρανία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της προς την Ευρώπη, επικαλούμενη παρεμβάσεις από τα ρωσικά στρατεύματα, η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει την Πολωνία και σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο σε έναν διανομέα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η Gazprom αναγκάστηκε να αναστείλει τις προμήθειες λόγω κυρώσεων στη μητρική της εταιρεία, EuRoPol GAZ.

Τον Δεκέμβριο, η παροχή αερίου από τη Δύση προς την Ανατολή από τη Γερμανία στην Πολωνία διακόπηκε επίσης προσωρινά, «πέφτοντας στο μηδέν», αναφέρει το TASS.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία: Με περισσότερες εξαγωγές αργού απαντά στις απαγορεύσεις της Ε.Ε.

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις αλλά οι Ουκρανοί αρνούνται

Ρωσικές μετοχές: Η χειρότερη επίδοση παγκοσμίως λόγω πολέμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News