Business & Finance Παρασκευή 23/12/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Θα καταφέρουμε να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ θα καταφέρει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, δεσμεύτηκε η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στο ευχετήριο μήνυμά της.

«Αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Και θα τα καταφέρουμε», διαβεβαιώνει.

Ο αυξημένος πληθωρισμός «πλήττει τους πάντες, κυρίως τους φτωχούς». «Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», δηλώνει η ίδια.

Ολόκληρο το μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ:

«Το 2022 συνειδητοποιήσαμε πως ό,τι λαμβάναμε ως δεδομένο ήταν πολύτιμο. Ειρήνη, φθηνή ενέργεια, σταθερότητα τιμών. Ο φριχτός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και των ανθρώπων της προκαλεί οδύνη σε επίπεδο που ελπίζαμε να μην είχαμε δει ποτέ ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο πόλεμος σπρώχνει προς τα επάνω τις τιμές ενέργειας, προκαλώντας επίσης άνοδο του πληθωρισμού κατά μήκος της Ευρώπης. Ξέρω ότι ο πληθωρισμός τους βλάπτει όλους, ιδίως τους φτωχούς. Υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταστείλουμε τον πληθωρισμό. Αυξάνουμε τα επιτόκια και θα τα αυξήσουμε κι άλλο, με σταθερό ρυθμό, μέχρι να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο που θα διασφαλίζει ταχεία επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Και θα τα καταφέρουμε. 

Στο μεταξύ είμαι πολύ χαρούμενη που η ευρωπαϊκή μας οικογένεια επεκτείνεται. Η Κροατία θα γίνει το 20ό μέλος που θα ενταχθεί στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου. Κάτι το οποίο θα γιορτάσω σίγουρα όσο μπαίνουμε στο νέο έτος. 

Ελπίζω όλοι να βρείτε στιγμές χαράς και εορτασμού με τους αγαπημένους σας. Το 2023 θα βρούμε την αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε αυτό που μας είναι πολύτιμο: ειρήνη, ελευθερία και δημοκρατία.

Σας στέλνω τις θερμότερες ευχές μου»

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News