Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Πτωτικά κινείται η τιμή – Κάτω από τα 95 ευρώ/MwH

Φυσικό αέριο: Πτωτικά κινείται η τιμή – Κάτω από τα 95 ευρώ/MwH

Για πέμπτη συνεχή μέρα υποχωρούν οι τιμές του φυσικού αερίου, προσεγγίζοντας περισσότερο τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα, καθώς η πρόγνωση του καιρού για μεγάλο μέρος της Ευρώπης δείχνει ήπιες θερμοκρασίες μέχρι και τις πρώτες ημέρες του 2023.

Τα προθεσμιακά Ιανουαρίου στο χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ, τα οποία είναι και «βαρόμετρο» για την αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχωρούν κατά περίπου 4,34% στα 93,4 ευρώ/μεγαβατώρα. Η τιμή κινείται πτωτικά εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, καθώς οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με το σύνηθες αυτής της περιόδου οδηγούν σε αποκλιμάκωση της ζήτησης. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή συνήθως περιορίζει τη ζήτηση ενόψει των γιορτών.

Επίσης, οι προμήθειες LNG συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, μειώνοντας τις πιθανότητες για την πραγματοποίηση του χείριστου σεναρίου ελλείψεων και black outs στο τέλος του έτους. «Ελλείψει μεγάλων αλλαγών στον ήπιο καιρό με αέρα για τις διακοπές στο τέλος του έτους και με τη συνέχιση των ισχυρών εισαγωγών LNG, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν σε πτωτική τροχιά σήμερα», τονίζει η πλατφόρμα αναλύσεων της Engie, EnergyScan.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Νέο κοίτασμα στην Κύπρο αλλάζει τα δεδομένα

Goldman Sachs: Το πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δύσκολο να εφαρμοστεί και απίθανο να μειώσει τις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News