Business & Finance Πέμπτη 22/12/2022, 12:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Νέα προεκλογική αύξηση του κατώτατου μισθού με φόντο τον πληθωρισμό

Τουρκία: Νέα προεκλογική αύξηση του κατώτατου μισθού με φόντο τον πληθωρισμό

Κατά 55% θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στην Τουρκία το 2023, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι πιέσεις από τον πολύ υψηλό πληθωρισμό για εκατομμύρια Τούρκους, λίγους μήνες πριν από τις κρίσιμες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλογές.

Ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στις 8.500 λίρες (455 δολάρια), ανακοίνωσε ο Ερντογάν, έπειτα από δύο αυξήσεις που σχεδόν τον διπλασίασαν φέτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, πάνω από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της Τουρκίας αμείβεται επίσημα με τον κατώτατο μισθό.

Η κρίση ακρίβειας που εκτυλίσσεται στην Τουρκία είναι μια απειλή για τη δημοτικότητα του Ερντογάν, περίπου μισό χρόνο πριν από τις εκλογές. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει  το 22% τον επόμενο χρόνο, κλείνοντας λίγο πάνω από το 65% το 2022.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία θα κλείσει τη χρονιά με τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό του κόσμου, καθώς η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδεινώνεται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται στην χώρα.

Ο Ερντογάν επιτρέπει στον πληθωρισμό να αυξηθεί εκτός ελέγχου, καθώς «κυνηγά» την ανάπτυξη και εφαρμόζει ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περίπου στο 40% «σε λίγους μήνες», η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου προκαλεί δυσαρέσκεια στη χώρα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι τουρκικές τράπεζες μοιράζουν δωρεάν χρήματα

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 84,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Απογοητεύει η οικονομία – Πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News