Business & Finance Δευτέρα 19/12/2022, 17:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στα 180 ευρώ από 15 Φεβρουαρίου

Φυσικό αέριο: Συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στα 180 ευρώ από 15 Φεβρουαρίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα στην επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, το οποίο θα ενεργοποιείται αν η τιμή ξεπεράσει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με αξιωματούχους και με κείμενο που είδε το Reuters. 

To πλαφόν θα ενεργοποιείται αν η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, ξεπεράσουν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες. 

Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από τις 15 Φεβρουαρίου και έπειτα, και δεν θα ισχύει για τις διμερείς συμφωνίες αγοράς φυσικού αερίου. 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες εξέταζαν το συγκεκριμένο όριο. Η τελευταία πρόταση προσέγγισε περισσότερο τις επιθυμίες της Ελλάδας σε σχέση με αυτή που υποβλήθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο για 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ αποκλίνει σε τεράστιο βαθμό από την πρόταση του Νοεμβρίου για 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κατά το ίδιο πρακτορείο, η νέα πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι των Ευρωπαίων υπουργών προβλέπει επίσης τη διακοπή του μηχανισμού σε περίπτωση που προκαλέσει σημαντική άνοδο στις κλήσεις περιθωρίου (margin calls). Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν αφορά την τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων TTF, που αποτελεί «βαρόμετρο» για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία έκλεισε στα 180 ευρώ και υπέρ ψήφισαν και οι δύο επιφυλακτικές έως τώρα χώρες, η Γερμανία και η Δανία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ολλανδία και η Αυστρία ψήφισαν αποχή, ενώ η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Της συμφωνίας είχαν προηγηθεί εβδομάδες συνομιλιών για ένα μέτρο που δίχασε την Ε.Ε., με φόντο την ενεργειακή κρίση. Οι ηγέτες των χωρών της Ένωσης κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς τους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να εγκρίνουν ένα ανώτατο όριο σήμερα, Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί ένα μέτρο που οι χώρες συζητούν επί μήνες.Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση Μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο Μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες. Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού καθορίζεται στον ένα χρόνο. 

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο. Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά πρωτοπόρα στις κοινές πολιτικές των κρατών – μελών, ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια Σήμερα, κάναμε το χρέος μας απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες». 

moneyreview.gr

Σκρέκας: Το πλαφόν στα 188 ευρώ στέλνει σωστό μήνυμα

ΕΕ: Ξανά στο τραπέζι οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ευρώπη: Ενεργειακός λογαριασμός 1 τρισ.δολαρίων και είναι μόνο η αρχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News