Business & Finance Σάββατο 17/12/2022, 13:39
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Στο δρόμο προς τις εκλογές μέσα από μεγάλες αντιφάσεις

Τουρκία: Στο δρόμο προς τις εκλογές μέσα από μεγάλες αντιφάσεις

Το 2022 ήταν μια ταραχώδης χρονιά για τις τουρκικές αγορές, με τις μετοχές να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως και τη λίρα να βυθίζεται σε χαμηλά ιστορικά. Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία για εκλογές που θα μπορούσαν να τερματίσουν χρόνια ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν το 2023.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης έχει διπλασιαστεί σε αξία σε όρους δολαρίου, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να προστατευθούν από τον πληθωρισμό.

Lira Losses Accelerated in Past Four Years | Turkish currency has depreciated more than 70% vs dollar since 2018
 
 

«Αυτό που χρειάζεται η Τουρκία είναι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, ορθόδοξη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Carlos Hardenberg, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Mobius Capital Partners, ο οποίος έχει περίπου το 7% του χαρτοφυλακίου του αξίας 250 εκατ. δολαρίων σε τουρκικές μετοχές. «Εάν μια κυβέρνηση συνασπισμού κερδίσει και εφαρμόσει συνετές οικονομικές πολιτικές, διορίζει ειδικευμένους και αξιόπιστους διαχειριστές και θα μπορούσαμε να δούμε μια επιστροφή κεφαλαίων στην Τουρκία».

Foreign Ownership of Lira Assets Slumps

Overseas investors have sold Turkish stocks and bonds for 5 straight years

Source: Bloomberg, Central Bank of the Republic of Turkey

 

Οι τουρκικές αγορές θα μπορούσαν να κάνουν ένα ράλι προσωρινό σε περίπτωση αλλαγής εξουσίας, σύμφωνα με τον Nick Stadtmiller, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων αγορών της Medley Global Advisors. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες τόσων ετών στην τουρκική οικονομία.

Νομισματική Πολιτική 

Καθοδηγούμενη από την πεποίθηση του Ερντογάν ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 1.000 μονάδες βάσης τους τελευταίους 15 μήνες στο 9%. Αυτό αφήνει τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία στο μείον 75%, μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο.

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αναμένω ομαλοποίηση στη νομισματική πολιτική και αυστηροποίηση της επιτοκιακής πολιτικής», δήλωσε ο Onur Ilgen της MUFG Bank Turkey.

Ο Viktor Szabo του Abrdn συμφώνησε, λέγοντας ότι το τρέχον πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Από τα χαμηλότερα στον κόσμο τα τουρκικά επιτόκια βάσει πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 9%

Πηγή: Turkish central bank, TurkStat

 

Πληθωρισμός 

Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της Τουρκίας – μαζί με το αυξανόμενο κόστος των βασικών εμπορευμάτων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – οδήγησε τη χώρα στον υψηλότερο πληθωρισμό από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος διατείνεται ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 40% περίπου «σε λίγους μήνες», το αυξανόμενο κόστος έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους Τούρκους που αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και προσπαθούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις σε λειτουργία.

Εκροές κεφαλαίου

Overseas investors have sold more than $20 billion in Turkish assets since the 2018 election, leaving foreign ownership of the nation’s stocks at a record low and ownership of bonds near 1%.

For DWS Investment’s Sebastian Kahlfeld, foreign investors will only return if they see more orthodox economic policy. Such a change “may be appreciated by international investors who know about the economic strength and prowess of Turkish corporates,” he said.

Οι ξένοι επενδυτές έχουν πωλήσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια σε τουρκικό ενεργητικό από τις εκλογές του 2018, αφήνοντας την ξένη ιδιοκτησία μετοχών της χώρας σε ιστορικό χαμηλό και ομολόγων κοντά στο 1%.

Για τον Sebastian Kahlfeld της DWS Investment, οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν μόνο εάν δουν πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Τουρκικές επενδύσεις σε πορτογαλικά λιμάνια

Τουρκία: Επιβραδύνθηκε στο 84,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Τουρκία: Θέλει έκπτωση 25% στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News